A részletes gazdasági naptárról és a legfontosabb heti eseményekről ITT olvashat.

Az ázsiai és csendes-óceáni térség indexei az új negyedévben már a második egymást követő növekedési szeánszot jegyzik. A legnagyobb nyereséget a kínai indexek könyvelik el, 2,30-2,50%-os emelkedést regisztrálva.

A koreai Kospi és a japán Nikkei egyaránt 0,10%-kal emelkedik, míg az ausztrál S&P/ASX 200 0,20%-kal csökken.

A kínai részvények, nevezetesen a HSCI és a HSI nagyon dinamikus növekedést jegyeznek, és a több éve tartó csökkenő trend kulcsfontosságú támaszát tesztelik.

A Wall Street indexei tegnap kissé alacsonyabban zártak, de még mindig rekordszinteken. Ma az US500 kontraktusok 0,12%-kal, az US100 pedig 0,18%-kal alacsonyabban jegyzik.

A devizapiacon a nap első felében nem figyelhetünk meg nagyobb változásokat, a legtöbb devizaárfolyam +-0,20% között ingadozik. Az USD azonban már viszonylag erős a többi devizával szemben, és az USDIDX index 0,11%-ot erősödik. Az amerikai dollár mellett az ausztrál dollár (AUD) is erős.

Az Egyesült Államok arról tájékoztatta Iránt, hogy nem volt része és mélyebb tudomása sem a szíriai diplomáciai létesítmény elleni izraeli támadásról, amelyben meghalt egy magas rangú iráni tábornok.

Fumio Kishida japán miniszterelnök nagy aggodalmát fejezte ki a palesztinai helyzet romlása miatt, amely az Izrael és a Hamász radikális iszlám csoport között folyó harcok miatt áll fenn. Kishida beszédére a ramadán böjti hónapjában tartott Iftar, azaz vacsora keretében került sor, amelyet hétfőn adott az iszlám országok Japánban tartózkodó nagyköveteinek.

Dél-Koreában a maginfláció két egymást követő hónapban 3% felett maradt, miután februárban 3,1%-ra emelkedett. A dél-koreai fogyasztóiár-index márciusban 2021 decembere óta a leglassabb éves növekedést regisztrálta.

A kriptopénzek piacán erős korrekciót figyelhetünk meg, miután a Bitcoin a meghosszabbított ünnepi hétvégén megpróbálta áttörni a 71 000 dolláros szintet. Ma a BTC akár 4,60%-kal is csökken, 66 400 dolláros szintre. Az altcoinok és az Ethereum is hasonlóan veszítenek.