Újabb 800 millió dolláros fegyverszállítmányt jelentett be Ukrajnának az amerikai elnök. Joe Biden telefonon egyeztetett tegnap az ukrán elnökkel. A csomag tartalmaz egyebek között 300 páncélozott járművet, tüzérségi fegyvereket, drónokat és vegyi támadás elleni védőfelszerelést is. Nem sokkal korábban az ukrán elnök videóüzenetben sorolta fel, hogy mire van szüksége a hadseregnek. A kijevi vezérkar szerint az orosz erők készen állnak arra, hogy újabb offenzívát indítsanak Ukrajna keleti és déli részein.

Közben kigyulladt egy orosz rakétacirkáló. A Fekete-tengeri Flotta Moszkvának nevezett hajóján az orosz védelmi minisztérium állítása szerint lőszerrobbanás következett be, az ukránok viszont azt állítják, hogy rakétatalálat érte a cirkálót. Videó arról, hogy mi történhetett a hadihajóval.

Közben az északkeleti Szumi megye kormányzója közölte, hogy a régióban több mint száz polgári személy vesztette életét a háború kezdete óta, ez a szám napról napra nő, ugyanis folyamatosan találnak holttesteket kínzások nyomaival. Az előzetes számítások szerint az orosz támadások okozta károk értéke meghaladja a 10 milliárd hrivnyát. Az ukrán védelmi miniszter közölte, hogy az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolnál több mint tízezer orosz katona tartózkodik, akik próbálják ellenőrzésük alá vonni a kulcsfontosságú kikötővárost. Oroszország azt állítja, hogy átvette az irányítást, az ukránok viszont azt, hogy tartják állásaikat.

Van még esély a béketárgyalásokra Oroszország és Ukrajna között - jelentette ki az osztrák kancellár, aki a napokban találkozott mindkét ország vezetőjével. Karl Nehammer az APA osztrák hírügynökségnek azt mondta, mindkét vezető háborús lelkiállapotban van, de mindketten tudják, hogy ennek valamikor véget kell vetni. A kancellár szerint előbb fokozódni fognak a harcok a kelet-ukrajnai Donyec-medence térségében, mindkét fél nagyon intenzív és emberi szempontból pusztító harcra készül.

Teljes elszigeteléssel kell járnia az Oroszország elleni szankcióknak - jelentette ki a lengyel elnök, miután hazatért a három balti ország elnökével tett közös kijevi útjáról. Andrzej Duda szerint a gazdasági büntetőintézkedések mellett ki kell zárni Moszkvát a nemzetközi szervezetekből, például a sportszervezetekből. Közben az észt elnök katonai támogatást ígért Ukrajnának, az ország saját védelmi költségvetése egyharmadát szánja Kijevnek.