Nem csak azért figyelmeztet az egyik hazai brókercég munkatársa, mert akár extrém árfolyamhullámzás is lehet az euró-rubel vagy a dollár-rubel keresztárfolyamoknál, hanem azért is, mert akár a befektetési eszköz elszámolása is kérdéses lehet, ha háború esetén lekapcsolják Oroszországot a nemzetközi átutalási rendszerről, a SWIFT-ről. Török Lajost, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjét Nagy Károly kérdezte arról, hogy egyáltalán milyen feloldása lehet ennek a befektetési anomáliának, ha valaki mégis ebben az eszközben gondolkodik.

A helyzet szinte percről-percre változik, és nehéz megjósolni a történéseket. Közben elkészült az amerikaiak szankciós terve az oroszok ellen, ami – szerintük – a történelem legkomolyabb szankcióit tartalmazza. Oroszországot valószínűleg amennyire csak lehet, lekapcsolnák a világgazdasági vérkeringésről, ami nem csak a banki átutalásokat lehetetlenítené el, hanem nagy valószínűséggel a szénhidrogén értékesítésre is kihatással lenne, miközben orosz vállalatokat és magánembereket is szankcionálnának. Ez azért is fontos, mert a háborús cselekmények költségét vélhetően jelentősen felülmúlhatták a földgáz és kőolaj bevételek, amit Oroszország a magas árakon realizált. Közben Putyin megismételte követelését, hogy Ukrajna soha ne legyen NATO tag, és Közép-Európában is térjenek vissza az 1997 előtti állapotok. Azaz az álláspontok jottányit sem közeledtek, miközben a feszültség növekszik. Annak azért lehet egy picit örülni, hogy Kína kinyilvánította, hogy az ukrán szuverenitásban érdekelt, vagyis ilyen értelemben eltávolodott Moszkvától.

Mindeközben a piacok sem néznek ki jól

A DAX folyamatosan támadja a 15 ezer pont körüli szintet, ami az egy éve épülő tető alsó éle. Ha ez eltörik, akkor 13 500 pont környékére eshet az árfolyam. Ráadásul minél többször jár korsó a kútra, annál nagyobb valószínűséggel törik el. S itt már sokadszorra esett az index 15 ezer pont közelébe. A német index egyébként emelkedéssel kezdte a napot, de folyamatosan csordogál lefelé, ahogy a BUX index is.