Az ukrán hadsereg már régóta számított támadásra, így ebben a feszült hangulatban védelempolitikai szempontból logikus lépés lehet a készül hadiállapot bevezetése. Azonban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Porosenko ukrán elnöknek kicsi az esélye arra, hogy újraválasszák és a pozícióját megszilárdíthatja a háborús retorikával. Deák András szerint Ukrajna pusztán védelmi célból rendelte el a hadiállapotot, hiszen nem áll az ország érdekében, hogy támadólag lépjenek fel Oroszországgal szemben.

A Kercsi-szoros helyzete rendkívül instabil volt. Az utolsó megállapodás a két ország között a szorost illetően még akkor született, amikor a Krím még nem Oroszországhoz tartozott. Miután a félsziget az oroszokhoz került nem készült új megállapodás a Kercsi-szorosról, így a korábbi egyezség egyoldalúan meg lett változtatva, orosz részről. Ezzel tulajdonképpen a nemzetközi jogot is megsértették. Mivel Ukrajna még mindig az eredeti megállapodáshoz tartotta magát nemzetközi jogi értelemben joggal gondolhatta azt, hogy szabad a bejárása a szorosba. Amennyiben az esetnek tisztázzuk ezeket az előzményeit egyértelművé válik, hogy csak idő kérdése volt, hogy egy konfliktus kirobbanjon ezen a területen. Az egyenlőre nem látszik, hogy Ukrajna szándékosan provokálni akarta-e Oroszországot, amikor a hadihajóit a szoroshoz küldte, de annyi biztos, hogy Porosenko belpolitikailag profitálhat azesetből.

Deák Andrással, a Világgazdasági Intézet Oroszország szakértőjével Andor Attila készített interjút. A beszélgetés részleteit itt meghallgathatják: