2023 májusában kötötték meg az együttműködési szerződést, amelynek keretében a bank évi 100 millió forinttal támogatja a Segélyszervezetet. A partnerség olyan modellek kialakítását teszi lehetővé, amelyek nemcsak az azonnali segítségnyújtásra fókuszálnak, hanem a pénzügyi és energetikai tudatosságra, valamint az elszegényedés megelőzésére is hangsúlyt helyeznek. A kezdeményezés célja, hogy a bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájának megfelelően hosszú távon érezhető támogatást nyújthasson a nehéz körülmények között élőknek.

A segítségnyújtás három pillére

A program első pillére az energiahatékonyság fejlesztése, amely a fenntartható keretek között megvalósuló segítségnyújtást tűzte ki célul. Az együttműködő felek kiemelt szándéka olyan támogatási forma biztosítása 500 család részére, amely lehetővé teszi a hosszú távú, fenntartható segítségnyújtást. Az elavult mosógép cseréje egy energiatakarékosabb berendezésre, a hősugárzó lecserélése egy inverteres klímára vagy egy nyílászáró csere távlati megoldást jelenthet a háztartások számára, akik az intézkedések által akár havi 10.000 forint összegig terjedő megtakarítást érhetnek el. A felújításokkal járó munkálatokat egy energetikai szakértő segíti annak érdekében, hogy minél hatékonyabb megoldások születhessenek.

Az első pillér másik elemét a hátrányos helyzetben élők pénzügyi tudatosságának fejlesztése adja, ami tanácsadásokon keresztül valósul meg. Emellett a pénzintézet munkatársainak bevonásával egy országos léptékű szemléletformálási program is kezdetét veszi a szervezet intézményeiben. Az edukáció jegyében a szakértők pénzügyi képzést tartanak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak, hogy a szociális szakemberek magabiztosabb háttértudással segíthessék a hátrányos helyzetben lévőket a tudatos pénzügyi döntésekben, erre a célra pedig 2000 darab pénzügyi kisokost állítanak össze.

A program második pilléreként kiemelt figyelmet kap a karitatív szervezet Országos Segélyközpontja fenntarthatóságának támogatása, amely évente 60-70 ezer krízisben lévő embernek és családnak kezeli a segélykérelmeit. A támogatás célja elsősorban azoknak a szükséghelyzeteknek az enyhítése, kezelése, amelyek a kérelmező családok életét súlyosan nehezítik. A támogatás kiterjedhet az adósságkezelési tanácsadásra, természetbeni támogatásra (például tartós élelmiszer, ruhaadomány, tanszertámogatás stb.), de jelenthet például a rezsi kifizetésében nyújtott segítséget is.

A harmadik pillért jelentő krízistámogatási kezdeményezés lehetővé teszi a krízisadományok – élelmiszerek, gyógyszerek és higiénés csomagok – azonnali eljuttatását a legnélkülözőbb családok számára. Idén szeptemberben 889 rászoruló részesült a támogatásból, a program indulása óta eltelt három hónapban pedig összesen 7200 embernek juttatta el az Országos Segélyközpont az adományokat.

„Az MBH Bank korábbi tagbankjai és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közös munkája hosszú időre nyúlik vissza, együttműködésünk azonban az idei évben még szorosabbá vált, hiszen májusban stratégiai partnerségre léptünk a Segélyszervezettel. Most pedig elindult az MBH Tudatos Segítség Programunk, amelynek keretében ötszáz családot támogathatunk hosszú távon a háztartási eszközeik cseréjével és pénzügyi tanácsadással, valamint számos családnak juttathatunk el kríziscsomagokat – ezen intézkedésekkel pedig évi több tízezer embernek nyújthatunk segítő kezet" – nyilatkozta Kutas István, a bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

„Fontos üzenete van, hogy a programban már az első szakasztól kezdve a krízistámogatások mellett megjelenik a megelőzés és a fenntarthatóság is. Hosszú út áll még előttünk, de már az első történetek is megerősítik, hogy jó irányba indultunk el azt MBH Bankkal közösen" – hangsúlyozta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Az együttműködés részeként a bank munkatársainak bevonásával, érzékenyítésével segíti az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, akik a szervezet adventi adománygyűjtő kampányában már két éve ételosztással, adománygyűjtéssel, mindemellett jótékonysági futóversenyen való részvételükkel működnek közre.