• Bár Európában enyhülni látszik a nyomás, a tengerentúlon még mindig tombol a járvány. Több európai országban már a gazdaság fokozatos újraindításáról beszélnek, ahogy az Egyesült Államokban is, pedig az továbbra is gócpontnak számít. Múlt héten újabb 4,4 millióan jelentkeztek munkanélküli segélyért az USA-ban, így összesen már 26,5 millió ember maradt munka nélkül az országban.
  • Soha nem látott összeomlás történt az olaj piacán. Hétfőn ugyanis a májusi lejáratú határidős WTI típusú kőolaj ára - 37 dollárra esett, tehát az eladók fizettek az olaj elszállításáért. Bár az árfolyam főleg technikai okok miatt zuhant idáig, aggodalomra adhat okot a negatív olajár. A hétfői mélypont óta azonban emelkedtek az árak, az olajszektor részvényei is kezdenek talpra állni a sokk után.
  • Csütörtökön Markit beszerzésimenedzsment-indexek érkeztek Európából, amelyek az index története óta legalacsonyabb értéket vették fel. Az eurózónára vonatkozóan az ipari index 33,6 ponton áll, a szolgáltatási szektor adata pedig még ennél is alacsonyabb: 11,7. A kompozit index 13,5, ami jelentős gazdasági visszaesést tükröz. Amerikából kicsit jobb adatok érkeztek, azonban a 27,4 pontos érték is recessziót sugall.

Enyhe gyengülés a forintban

A múlt heti minimális forinterősödés nem tartott sokáig, hétfőtől ismét gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz. A korábbi csúcsoktól azonban messze jár még az árfolyam. A lokális minimumot a hétfői napon érte el az euróval szemben jegyzett árfolyam 352,30-nál. Szerdán volt a legnagyobb ugrás, miután az ÁKK kiadta államadóssági előrejelzéseit, majd csütörtökön 358,40-nél tetőzött az árfolyam. Pénteken 356,50 körül mozognak a jegyzések.

A dollár tovább tudott erősödni a héten, így az USD/HUF árfolyam is felfelé vette az irányt. 324,50-ről indította a hetet a devizapár és péntekre 334,20-ig szúrt fel az árfolyam.

Az ÁKK módosította idei terveit

Az Államadósság Kezelő Központnak újra kellett gondolnia az idei évre vonatkozó finanszírozási tervét, és jelentősen változtatott korábbi stratégiáján. A lakossági állampapír vásárlások visszaesést mutatnak, csökkenő értékesítési volumen várható ezekben a termékekben. A kieső forrást devizás kötvények kibocsátásával szeretnék finanszírozni. Így az államadósság nominális növekedése mellett a teljes adósságon belüli devizaarány is megnőhet. Ha ez jelentősen megemelkedik a forint árfolyamának szerepe is felerősödhet.

A teljes elemzést itt olvashatják el.