A Federal Reserve magyar idő szerint szerda este 8 órakor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank szinten tartotta a kamatokat.

Csütörtök tette közzé az amerikai statisztikai hivatal a termelői inflációs adatokat. A termelői infláció az előző havi 2,3%-ról 2,2%-ra csökkent (konszenzus: 2,5%), míg a termelői maginfláció 2,4%-ról 2,3%-ra mérséklődött (konszenzus: 2,4%).

Áprilisban az euróövezet ipari termelése 0,1 százalékkal csökkent havi szinten, miután márciusban 0,5 százalékos bővülést jegyeztek fel. Az elemzők ezzel szemben 0,2 százalékos havi bővülésre számítottak áprilisra.
Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere csütörtökön a CNBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy az amerikai foglalkoztatási helyzet egyre inkább hasonlít a COVID-19 világjárvány előtti időszakra. A bérnövekedés lassulása pedig nem jelent veszélyt az inflációra.

Lejtmenetben a forint

390 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban gyengülni kezdett az euróval szemben. Ez a tendencia egész héten kitartott, így péntek délelőtt 398 környékén mozog az árfolyam.

A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 370 körül mozognak a jegyzések.

Az USD minimálisan, de erősödött az EUR-val szemben, a hét eleji 1,077-es szintről egészen 1,073-ig lépett előre az árfolyam.

Továbbra is gyengélkedik a magyar ipar

A nagy ipari ágazatok gyenge teljesítménye továbbra is rányomja a bélyegét a hazai ipari termelésre. A szektor kibocsátási volumene az előző hónaphoz képest 0,7%-kal, az egy évvel korábbihoz képest (naptárhatással igazítva) 2,4%-kal csökkent.

A részletesebb adatokban talán annyi reménysugár van, hogy az esés mintha ellaposodni látszana, és a rendelésállományi mutató 9 havi esés után tudott minimálisat emelkedni.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 13,6%-kal nagyobb volt a 2023. áprilisinál. Az új belföldi rendelések 2,8, az új exportrendelések 15,4%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány április végén 18,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól – összegezte az Akcenta.