Az infláció éves szinten 2,4% volt, ami az áprilisi 2,2%-os értéket meghaladja, de még mindig elmarad a februárban mért 2,5%-os értéktől Németországban.

A bruttó hazai termék évesítve 1,3 százalékkal nőtt az USA-ban 2024 első negyedévében az előző negyedévhez képest - közölte a Bureau of Economic Analysis. Ez jelentős visszaesést jelent a korábban becsült 1,6 százalékos növekedéshez képest és még nagyobb csökkenést az előző negyedévi 3,4 százalékos bővüléshez képest.

Javult a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban májusban - derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön ismertetett felméréséből. A gazdasági hangulatindex (Economic Sen8ment Indicator, ESI) az euróövezetben áprilishoz képest 0,4 ponttal, 96 pontra erősödött.

Nagyot esett a forint

384 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban gyengülni kezdett az euróval szemben. Nem is sikerült erőre kapnia, így péntek délelőtt már a 390-et súrolja alulról az árfolyam. A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 361 körül mozognak a jegyzések. Az USD a héten folyamatosan erősödött az EUR-val szemben, pénteken volt egy pici visszaesés, így jelenleg 1,082 környékén mozog az árfolyam.

Csalóka a többlet a külkereskedelmi mérlegben

Minden idők második legnagyobb többlete alakult ki a külkereskedelmi mérlegben márciusban. A mai jelentés szerint az egyenleg még az előzetes adatokat is kissé meghaladja: 1570 millió euró. Ennél csak egyszer láttunk nagyobb többletet, méghozzá egy hónappal korábban, vagyis óriási tempóban hízik az idén az áruforgalmi aktívum. Rossz hír viszont, hogy úgy tűnik, mindez nem a jelentős exporttevékenység, hanem inkább az import visszaesésének a következménye, tehát egyáltalán nem látszik a gazdasági élénkülés az adatokon.