„Európában az ingatlanpiaci társaságoknak a többsége nem klasszikus fejlesztőcég, annak ellenére, hogy azért melléktevékenységként ezzel is foglalkoznak. A főtevékenység az, hogy ingatlanokat, főként lakásokat birtokolnak, és ezeket kiadják magánbérlők és vállalkozások számára. Ez egy nagyon szabályozott piac, mert kevésbé emelhetnek a bérleti díjakon, az állampapírpiaci hozamemelkedés pedig igencsak negatívan hatott ezeknek a cégeknek az értékeltségére. A Vonoviának 600 ezer lakás van a birtokában, döntőn Németországban, kismértékben Svédországban és Ausztriában. Ez a vállalat volt az elmúlt két év inflációs sokkjának a vesztese” – értékelt Nagy András, az Erste részvényelemzője.

Szerinte ez most változhat, főleg akkor, ha elkezdenek csökkenni a kamatok a hitelpiacon. A Stoxx600 ingatlanpiaci alindexe alapján 2023 végén, 2024 elején indult el egy pozitív fordulat. „A Vonoviánál már nem voltak negatív átértékelések, és a vezetőség szerint idén már nem is várható ilyen. A német cégnek 37 milliárd euró nettó eszközállománya volt tavaly, és csak 2023-ban 10 milliárd eurós nettó leértékelése volt. Az ilyen jellegű nyomás enyhült. Nagyon kicsi egyébként az a mozgás, ami lehetővé teszi az árbevételének emelését, vagyis a lakásbérleti díjak megemelését” – magyarázta a helyzetet a részvényelemző.

Az Egyesült Államok GDP- és inflációs adataira figyelnek a héten a befektetők

„Csütörtökön az I. negyedéves amerikai GDP-adatok érkeznek. A várakozások szerint 1,3 százalékra lassulhatott az amerikai gazdaság növekedési üteme. Ez nem meglepő különösebben, mert már jó ideje magasak a kamatok. Az lehet fontos, hogy a várakozásokhoz képest milyen mértékű az eltérés. Ha 1,3 százaléknál jóval gyengébb a gazdasági teljesítmény, annak lehetnek következményei. Attól tartanak, hogy magasan maradhat az infláció és így stagfláció jöhet létre” – nyilatkozta a Trend FM Reggeli Monitor műsorában Péntek Ádám, az Erste elemzője.

„A személyi fogyasztási kiadások indexe is jön ki a héten az Egyesült Államokban, ezt is árgus szemekkel figyeli a FED. Az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzintézet nem vár nagy eltérést. 2 százalék lehet az infláció, az energia és élelmiszerek nélkül számított maginfláció 2,8 százalékon állhatott, ami nem valószínű, hogy decembernél előbb kamatcsökkentésre ösztönözheti a monetáris döntéshozókat” – részletezte a várakozásokat Péntek Ádám.

Az Egyesült Államokban a következő években sem várható kiugró gazdasági növekedés, de az nem is baj, hogy mérséklődik a gazdaság túlfűtöttsége. A befektetők új impulzusokra várnak az amerikai gazdaság állapotáról.

A beszélgetések alatt szóba került az, hogy: mit mérlegelhetnek az európai ingatlanpiacba fektetők; miért nem lehet nagyot emelni a német bérleti díjakon, és mikortól indulhat be a FED a kamatcsökkentések terén.

Az első részben Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével, majd Péntek Ádám elemzővel beszélgettünk. A műsorvezető Nagy Károly.