Az amerikai munkaügyi minisztérium honlapjára csütörtökön fölkerült végleges adatok szerint a március végével záródott három hónapban a termelékenység növekedésének évesített üteme 0,2 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 3,2 százalékról.

Az erős márciusi eredmények után a kiskereskedelem áprilisban gyengén teljesített a kiskereskedelmi forgalom havi szinten 0,5%-kal csökkent az eurozónában, így a kereskedelem volumene csak kis mértékben haladta meg a februári szintet.

Áprilisban 0,2 százalékkal csökkentek a feldolgozóipari megrendelések Németországban naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest. Elemzők ezzel szemben 0,3 százalékos havi szintű növekedésre számítottak. Egy hónappal korábban, márciusban 0,8 százalék volt a havi csökkenés.

Sikerült visszakapaszkodnia a forintnak

389 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban gyengülni kezdett az euróval szemben. Azonban sikerült erőre kapnia, így péntek délelőtt ismét a hét eleji szinten mozog az árfolyam. A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 357 körül mozognak a jegyzések. Az USD a gyengült az EUR-val szemben, a hét eleji 1,083-as szintről egészen 1,089-ig esett az árfolyam.

Ismét esett a boltok forgalma

Az elmúlt hónapok növekedése után ismét csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi adatai szerint. A kiskereskedelem az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkent a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Ez azt jelenti, hogy a második negyedév kezdetén kissé megtört az a lendület, amelyet láttunk az elmúlt hónapokban.