• Február és április között 4 millió 739 ezren dolgoztak, 41 ezerrel többen az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás az elmúlt hónapokhoz képest is növekedett, miután a gazdaság kilábalt a recesszióból. Az emelkedés a közmunkásoktól és az átmenetileg külföldön dolgozó magyaroktól megtisztítva is megfigyelhető, ami azt jelzi, hogy az elsődleges munkaerőpiac is erősödik. A hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 567 ezer fő dolgozott, 38 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.
  • A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban – közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Desta's) pénteken.
  • A Federal Reserve-nek talán tovább kell várnia a kamatcsökkentéssel, mert még az áprilisi, kissé enyhébb inflációs adat ellenére is folyamatos felfelé irányuló nyomás nehezedik az árakra - mondta csütörtökön Raphael Bos'c.

  • Az S&P Global összetett beszerzésimenedzser-indexe szerint májusban jelentősen gyorsult a növekedés az amerikai magánszektorban. Az előzetes adatok szerint 25 havi csúcsra, 54,4 pontra emelkedett a BMI, ami jelentősen meghaladja az elemzők által várt 51,1 pontos értéket. (Az 50 pont alatti érték zsugorodást, felette növekedést jelez.)
Pozitív kezdet után erős visszaesés

386 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban erősödni kezdett az euróval szemben. Ez a lendület csupán szerdáig tartott, ezután ismét esni kezdett az árfolyam. Péntek délelőttre erősödés figyelhető meg, jelenleg 385,5 környékén mozog az árfolyam. A dollárral szemben viszont nem sikerült visszatérni a hét eleji szintre a magyar fizetőeszköznek. Pénteken 356 körül mozognak a jegyzések. Az USD a héten folyamatosan erősödött az EURval szemben, pénteken 1,082 környékén mozog az árfolyam.

Jelentősen nőttek a keresetek

Márciusban is gyorsan nőttek a keresetek Magyarországon a KSH friss adatai szerint. A csütörtök délelőtt közzétett adatok alapján teljes munkaidős dolgozók átlagkeresete 658 ezer forint volt, 13,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset 438 ezer forinton alakult. Az idei első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 623 ezer forint volt.