A rendkívüli események augusztus 21-én indultak: ekkorra Malcolm Turnbull helyzete pártjában, a két pártot tömörítő kormánykoalíció nagyobbik tagjában, a (nevével ellentétben konzervatív) Liberális Pártban tarthatatlanná vált, így bizalmi szavazást kért maga ellen. Kihívója a párt konzervatív szárnyának egyik prominens képviselője volt, ám a szavazáson alulmaradt. Mivel azonban Turnbull nem kapott számottevően több szavazatot, rövid időn belül várható volt egy újabb bizalmi szavazás. Ez végül augusztus 24-én történt meg, ahol egy újabb kihívó, Scott Morrison legyőzte Turnbullt, ezzel pedig Ausztrália harmincadik miniszterelnöke lett.

Turnbull lemondatásának két oka volt: egyrészt a kormánykoalíció régóta tartó népszerűtlensége, ami azzal fenyegetett, hogy Turnbull vezetése alatt a koalíció el fogja veszíteni a legkésőbb jövő májusban megtartandó választást. A másik ok a Liberális Párton belüli ideológiai harcok a többségi centristák és a kisebbségi konzervatívok között. Turnbull képtelen volt egységbe fogni széthúzó pártját, ez pedig tovább gyengítette pozícióját.

Az új miniszterelnök óriási kihívásokkal szembesül: egységessé kell tennie pártját és fel kell tornáznia annak népszerűségét, különben a közelgő választáson a kormánykoalíció veszíteni fog. Az idő szorít, és könnyen lehet, hogy a koalíció alul fog maradni a választáson. Ez ironikus módon pedig azt jelentené, hogy Morrison az elmúlt tizenegy év miniszterelnökeihez hasonlóan nem töltené ki teljes hivatali idejét. Itt hallgathatja meg a teljes beszélgetést.