A Négyes 2007-ben alakult meg. Célja hivatalosan a tagok közötti eszmecsere és egy „kiegyensúlyozó magatartás” képviselete volt a külpolitika terén, ám a valódi cél Kína kordában tartása volt. Az együttműködés egy találkozó (2007 május) és egy közös haditengerészeti hadgyakorlat (2007 szeptember) után, 2008 elejére elhalt, mivel a résztvevő országok különböző okok miatt kihátráltak a Négyes mögül.

Az együttműködés közel tíz évvel később, 2017 őszén újjáéledt, hivatalosan a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség biztosítása céljából. Ez valójában azt jelenti (akárcsak az első Négyes esetében), hogy a négy tagország célja Kína tengeri terjeszkedésének és régióbeli befolyásának korlátozása. India, Japán és Ausztrália ezen felül a Négyes segítségével kívánja az Egyesült Államok további régióbeli szerepvállalását biztosítani, mivel Amerika elkötelezettsége a térség iránt Donald Trump elnökké választása óta megkérdőjeleződött.

A Négyes újjáalakulásakor meglévő lendület, úgy tűnik, 2018 elején elveszett, így az együttműködés második verziója is az első sorsára juthat, mivel a Négyes valódi, a kitűzött célokat elérni képes együttműködéssé válásának számos akadálya van. Az együttműködés előtt álló fontosabb kihívások: India kihátrálása a Négyes mögül a Kínával való jobb kapcsolatok kialakítása érdekében; a Négyes által végrehajtani kívánt, a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés riválisának szánt térségbeli infrastruktúrafejlesztés felettébb kérdéses megvalósíthatósága; politikai bizonytalanság a Négyes jövőjét illetően a résztvevő államokban; valamint a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) való viszony körüli bizonytalanság. Itt hallgathatja meg a teljes interjút.