A kiállítás története 1994-re nyúlik vissza, amikor Antik Enteriőr néven évente a Néprajzi Múzeum, majd 1996-tól a Műcsarnok épülete adott otthont a rendezvénynek. 2019 óta Art and Antique nevű eseményen már a kortárs művészet is képviselteti magát a klasszikus műtárgyak mellett. A seregszemlén a legnevesebb magyar galériák és műkereskedők mutatják be az erre az alkalomra összegyűjtött műtárgyaikat.

A vásáron a Virág Judit Galéria változatos kortárs anyagának darabjait lehet megtekinteni. A kiállítás kiemelkedő művei közé tartozik Nádler István 1996-ban készült Cím nélkül sorozatának három nagy méretű olajképe, mely a geometria és a gesztus közötti kapcsolatot dolgozza fel. Emellett Lakner Lászlónak, a hatvanas évek eleji fontos festészeti irányzat, a szürnaturalizmus egyik képviselőjének jelentős műve, az 1964-es Kürt és káposzta kerül kiállításra. Ezek mellett Rozsda Endre apró elemekből, kaleidoszkópszerűen felépített Kompozíciója, Konok Tamás 1976-os Tension linéaire című műve, Keserü Ilona hetvenes évekbeli szitanyomatai (June Variation A, Accord C), illetve Hencze Tamás, Fehér László és Bak Imre művei is megtekinthetők majd a Bálnában.

Ismét megjelenik a rendezvényen a Faur Zsófi Galéria, amelynek elsődleges célja a hazai kortárs művészet népszerűsítése és beépítése a nemzetközi művészeti szcénába, amelyet a külföldi vásárokon történő mind aktívabb jelenlétével és a külföldi galériákkal való partnerkapcsolatok kiépítésével kíván elérni, a mostani vásáron pedig többek között Konkoly Gyula és Lukoviczky Endre alkotásaival is lehet találkozni.

A Bodó Galéria és Aukciósház tevékenységének szerves részét képezi a magyar fiatal tehetségek bemutatása a Falk Miksa utcában, a vásáron pedig Boldi, ef Zámbó István, fe Lugossy László, Incze Mózes, Kentaur (Erkel László), Szmrecsányi Bolda, Wahorn András, Weiler Péter műveivel érkeznek.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galériát meghatározó alkotók elsősorban a magyar származású és Franciaországban sikeressé vált művészek, a háború utáni második párizsi iskola, a szürrealizmus és absztrakt festészet olyan kiemelkedő alkotói, mint Reigl Judit, Hantai Simon, Francois Fiedler és Rozsda Endre. A galéria ráadásul több mint tíz éve nyitott a kortárs magyar (például Major Kamill és Sam Havadtoy) és dél-koreai művészek felé is.

A MissionArt Galéria az alapítás évétől, 1990-től azonos hangsúllyal foglalkozik kortárs, nagybányai és a klasszikus modern festészettel. A kortársak közül kiállítja a vásáron többek között Bak Imre, Bánki Ákos, Verebics Ágnes, Wahorn András munkáit, a klasszikusok közül Bálint Endre, Derkovits Gyula, Kondor Béla, vagy éppen Victor Vasarely alkotásait. Hasonlóan nem hiányozhatnak a legnagyobb alkotók a Nudelman Numismatica standjáról, mint Bálint Endre, Keserü Ilona, Lakner László vagy éppen Korniss Dezső.

A Molnár Ani Galéria a 2023-as rendezvényen olyan válogatást mutat be, amely egyaránt reprezentálja a galéria művészkörén belül hangsúlyos irányt képviselő geometrikus és lírai absztrakciót, valamint helyet kapnak a kurrens társadalmi és művészeti kérdéseket problematizáló, konceptuális szemléletet tükröző művek is hazai és külföldi művészektől egyaránt. Kiállító művészeik között szerepel többek között Benczúr Emese, Csizik Balázs, Ernszt András, Fábián Erika, Haász István, Konok Tamás.

A The Space Contemporary Art Gallery Budapest legfiatalabb galériája, céljuk, hogy találkozási pont legyenek a művészeti világ szereplői és a művészetre nyitott érdeklődők között. A galéria művészköre, egyben a kiállító művészek is a vásáron: Hajnal Gabriella kárpitművész, Csorba-Simon István, Fürjesi Csaba, Horváth Lóczi Judit, Kiss Botond András és Méhes Lóránt Zuzu képzőművészek, Hajgató Terézia, Kiss Márta és Koleszár Kata festőművészek, valamint Robitz Anikó fotóművész.

A TOBE Gallery fókuszában a kortárs fotográfia és a kollázsművészet áll, teret ad az ibero-amerikai és a hazai kortárs alkotók munkáinak bemutatására. A TOBE Project nevű kezdeményezésünk évek óta olyan kiállításokat valósít meg, ahol a kortárs képzőművészet több médiuma (festészet, video art, szobrászat stb.) is megjelenik a fotóművészet mellett. Az Art & Antique váráson is ezt szeretnék erősíteni Gál András, José Luis 'Chuchi' Sánchez, Gustavo Blanco-Uribe, Almudena Romero, Jean-François Lepage, Sipos Balázs, Alejandro Vega Beuvrin, illetve fiatal magyar fotóművészek munkáival.

A Vintage Galéria magyar és nemzetközi képzőművészeket, fotográfusokat mutat be. A galéria programja a modernizmus alkotói (André Kertész, Moholy-Nagy László), az 1965-1989 közötti időszak neo-avantgarde és konceptuális művészete (Attalai Gábor, Hajas Tibor, Maurer Dóra), valamint kortárs alkotók (Ősz Gábor, Szabó Dezső, Szíj Kamilla) bemutatására fókuszál, akik munkái mind láthatóak lesznek a vásáron. A WOP Galéria Budapest egy kereskedelmi galéria, egy restaurátor műhely és egy képkeretező stúdió együttműködése, amely kiemelt feladatának tekinti a magyar és nemzetközi grafikai (works on paper) anyagok bemutatását, értékesítését. A vásáron Ai Wei Wei, Bak Imre, Fajó János, Victor Vasarely és Maurer Dóra munkái is megvásárolhatóak a standjukon. Kiemelkedő klasszikus és kortárs művészek nehezen fellelhető műalkotásait tekinthetik meg a Nemes Galéria kiállítóterében az érdeklődők.

A Horizont Galériát 2015-ben alapították Budapesten és rövid idő alatt a fiatal kortárs képzőművészet dinamikus platformjává vált. A kiállítási programjuk fókuszában a hazai és a nemzetközi feltörekvő művészet kohéziójának megteremtése áll, elsősorban a festészet, a konceptuális és installációs művészet, valamint az új média területén.

A November Galéria érdeklődése a 19-20. századi magyar művészet széles spektrumára terjed ki. Kínálatukban elsősorban festmények és egyedi grafikák szerepelnek, szobrok, iparművészeti tárgyak és fotográfiák mellett. Idén harmadszor vesznek részt a vásáron, ahol a kiállított anyagunk fókuszába a magyar szecessziós grafika (Jaschik Álmos, Tichy Gyula), a klasszikus avantgárd (Schadl János), a két világháború közti modernizmus (Scheiber Hugó, Vörös Géza), különös tekintettel a női művészekre (Beck Judit, Járitz Józsa), valamint a háború utáni absztrakt expresszionizmus, lírai absztrakció és a pop art (Csernus TIbor, Hortobágyi Endre, Konecsni György) kerül. Bemutatkozik továbbá a vásáron a Péter Képkeret is, amely Vaszary János, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaihoz is készített már képkereteket.

Az antikvitások is fontos szerepet kapnak

Az Arany Csillár Galéria több száz régi, modernizált csillárral bíró gyűjteményének darabjaival érkezik, az Artcore Antik & Design art deco, bauhaus, midcentury, modern és kortárs design bútorok, lámpák, szobrok, üveg- és kerámiákat értékesít, a BÁV ART Aukciósház és Galéria Magyarország legrégebbi, jogfolytonosan működő vállalkozásaként, melyet még Mária Terézia alapított, kiemelkedő kvalitású ékszerekkel, műtárgyakkal és festményekkel, grafikákkal várja a látogatókat.

A Bernabo art-furniture idei kollekciója többségben eredeti magyar és francia art deco bútorokat tartalmaz, a Budapest Poster Gallery hazánkban az egyetlen, kifejezetten a régi, eredeti plakátok és plakáttervek kutatásával és kereskedelmével foglalkozó galériaként vesz részt a vásáron, ahol többek között Kassák Lajos és Konecsni György munkái is megtalálhatóak lesznek.

A Fabrika a huszadik századi régiségek, elsősorban ikonikus vintage bútorok, lámparitkaságok és lakberendezési tárgyak lelőhelye lesz most is, a Forma Boutique a 20. század képző- és iparművészeti alkotásaival foglalkozó lakberendezési galéria látványos kínálatában a skandináv mid-century modern, Ingmar Relling tervezte fotelekkel, az art deco iparművészet gyönyörű porcelán és kerámia gyöngyszemeivel találkozhatunk. A Központi Antikvárium hazánk legnagyobb antikváriumaként antik könyvek adás-vételével, 12-15. századi kódexekkel, 15-20. századi könyvekkel, térképekkel, metszetekkel, látképekkel és kéziratokkal foglalkozik.

Az Opera Antikvitás Magyarországon egyedülállóan régi és antik ékszerekkel foglalkozik, kínálatukban a 19. századi, a szecessziós és az art deco ékszerek szerepelnek, de ma már igen gyakori a vintage, az 1960-70-es évekből származó ékszer is.

Jótékonysági licitálásba is be lehet szállni

Az Art and Antique kiegészül továbbá egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel: az Axioart felületén március 5-ig lehet licitálni az árverésre, a befolyt összeget pedig az Operaház Balettnövendékeiért Közhasznú Alapítvány javára ajánlják fel. Az alapítvány hozzájárul a hazai balettképzés népszerűsítéséhez, új produkciók létrehozásához. Továbbá ösztöndíjakkal támogatja az arra érdemes és rászoruló fiatalokat, többek között Ukrajnából menekült balettnövendékeket, de támogatja az intézet balettmestereinek oktatási tevékenységét is.