A díjazottak azok a felelősen és értékalapon gondolkodó magánemberek és vállalatok voltak idén is, akik komolyan közösséget vállaltak a művészeti piac szereplőivel és különböző motivációk mentén működtek velük együtt. Az idei alkalommal Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, dr. Vasas Norbert, a Győri Balett mecénása, a BMW Group Magyarország és a KMPG érdemelték ki Ábel Tamás üvegművész alkotását. A kétévente meghirdetett Kulturális turizmus díj kategóriájában Pécs vihette haza az elismerést.

A 2019-óta működő Art is Business egy tudásmegosztáson alapuló közösségi platform, amely lehetőséget teremt együttműködések létrejöttére a forprofit és a művészeti szereplők között. Képzéseket, tanfolyamokat szervez, médiumot üzemeltet, projekteket hoz létre. Továbbá nemzetközi szakembereket hoznak el Magyarországra annak érdekében, hogy a művészeti világ üzleti gondolkodása kialakulhasson, és a szereplők másként tekintsenek a stratégia alkotásra és a menedzsmenti építkezésre. Ezek mellett a vállalati szektor művészet iránti nyitottságát és érzékenyítését is zászlajukra tűzték, hogy minél több és értékesebb közös projekt indulhasson el.

A 2022-es díjazottak

Erik Dipaolo, a KPMG Global Services vezetője; Péterffy Attila, Pécs polgármestere; Gombos Zoltán, a BMW Group Magyarország ügyvezetője; dr. Vasas Norbert, orvos, a Győri Balett mecénása és Kolonits Klára operaénekes (Dinyés Dániel nevében)

2019-ben először ítélték oda a díjakat, akkor is 5 kategóriában. A vállalati kategóriákban minden esetben maguk a cégek küldhetik el a pályázataikat, amelyben kifejthetik a kulturális elképzeléseket, lépéseiket és felmutathatják, milyen stratégia mentén gondolkodnak az együttműködésekről. A mecénás kategóriában a művészeti szektor szereplői jelölhetik azokat a magánembereket, akikről úgy vélik, sokat segítenek nekik bármilyen formában az adott évben vagy akár hosszú távon.

A Fidelio magazinnal közös díj a Kulturális mecénás kategóriája, amelyben a médium olyan művészeket terjeszt fel a kuratóriumnak, akik saját erejükből támogatják a saját kulturális közegüket. 2020 óta kétévente adják át a Kulturális turizmus díjat, amely kimondottan azoknak a településeknek jár, akik stratégiai szinten gondolkodnak a művészeti és kulturális értékeikkel.

Az előző évek díjazottjairól itt nézheti meg a videót.

Fotók: Mohai Balázs