A törökországi katasztrófavédelem kedd reggeli adatai szerint 3381 halálos áldozatot regisztráltak, és 15.834 fölött van a sérültek száma. A rengések következtében 5600 összedőlt épületből csaknem 8000 túlélőt mentettek ki. Szíriában 1509 halálos áldozatot erősítettek meg. Azonban az időjárást a térségben is fagypont alatti hőmérséklet jellemzi, és a mínuszokban szakértők szerint legfeljebb 48 óráig bírják ki a romok alatt rekedt sérültek. Itt hallgathatja meg a Baptista Szeretetszolgálat élő bejelentkezését Törökországból.

Hatósági jelentések szerint a legnagyobb rengés a 7,8-es erősséget is elérte a hétfőn hajnalban kezdődött földmozgásokban. Az epicentruma az amerikai földtani intézet közlése alapján 18 kilométer mélyen, a török Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. A hírportálnak nyilatkozó londoni szeizmológus szerint az első rengés 100 másodpercig tartott, és akár több ezer utórengés is követheti.

Hétfőn Törökország középső részén újabb, 7,7-es erősségű földmozgást észleltek. A szíriai állami média azt közölte, hogy az újabb földmozgások Damaszkuszban történtek.

A helyi hatóságok négyes szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy az ország nemzetközi segítséget kért a mentési munkákhoz. Recep Tayyip Erdogan török elnök elmondta, hogy eddig már 45 ország ajánlotta fel támogatását.

Magyarország is felajánlotta segítségét a katasztrófát követő mentésben – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter bejelentette: még hétfő este folyamán elindul Törökországba egy ötvenfős, hat orvost is soraiban tudó magyar kutató-mentő alakulat. Elrendelték az ankarai magyar nagykövetség átmeneti kiürítését is.

Ez volt a valaha volt második legsúlyosabb következményekkel járó földmozgás Törökországban, ráadásul azóta is folyamatosan érkeznek hírek erőteljesebb utórengésekről az ország különböző pontjairól, így a többi között a fővárosból is. A külügyminiszter elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot a kint tartózkodó magyar állampolgárokkal.

A NATO és az Európai Unió vezetői is támogatásukról biztosították a két katasztrófa sújtotta országot. Az uniós mentőcsapatok már elindultak a térségbe.