Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a szerda reggeli hírműsorban elmondta: hajnalban 16 szakemberrel megérkezett Törökországba a TEK speciális egysége is, amely a Hunorral közösen fog dolgozni. Ez a csapat 9 egészségügyi és 7 alpintechnikai és műszaki képességben jártas szakemberből áll.

A Hunor az ENSZ minősítés alapján speciális, nehéz kategóriájú, városi kutató-mentőcsapatnak számít, és a földrengés utáni túlélők keresése és kimentése a szakterülete. Hozzátette: míg a helyszínen a többi külföldi mentőegység csak nappal dolgozik, a magyar szakemberek éjjel-nappal keresik a túlélőket a török-szír határ közelében levő városban egy 16 ezer négyzetméteres kárterület három különböző pontján. Megérkezésüket követően kedden dél körül kezdték meg a munkát.

A magyarok tábora három percre fekszik a kárterülettől, 500 négyzetméteren 9 hétszemélyes sátorból áll. Éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt a levegő, amely egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt a mentőegységek munkáját is nehezíti.

Az interjúban a szóvivő arról is beszélt, hogy 2 keresőkutyával – Karmával és Dexterrel – vannak a helyszínen. Személykereső kamerával is dolgoznak, ami egy egészségügyi kamerához hasonlít. A hosszú flexibilis csövet a legkisebb helyre is be lehet labirintusszerűen vezetni, hogy pontos képet kapjanak a törmelék alatt rekedt emberekről. Akusztikus detektorokat is használnak, a készülék a legkisebb neszt is érzékeli, így be lehet azonosítani, hogy hol lehet túlélő.

Mukics Dániel kiemelte, a területükön munkagépekkel nem lehet dolgozni, ami nagyban nehezíti a mentést. Egy több tonnás betontömböt kézi erővel szinte lehetetlen megmozdítani, gépi erőt a bennrekedtek további sérülésveszélye miatt nem használhatnak, így betonvágó láncfűrésszel, csigás kötéltechnikai megoldásokkal darabolják, emelik fel a tömbdarabokat. Van, ahová pedig kézi véső és kalapács segítségével tudnak bejutni.

Az 55 fős csapatukban 6 fő az Országos Mentőszolgálat állományából érkezett, 5 katonaorvos is van a helyszínen. A 44 tűzoltó pedig a mentési munkálatok mellett speciális egészségügyi képzéssel is rendelkezik, hogy szükség esetén ők is elsősegélyben tudják részesíteni a kimentett személyeket.