A változás már 2009-ben elkezdődött, ebben az évben lépte át ugyanis az adatforgalom mértéke a hang által generált forgalomét. Azóta pedig egy átlagos mobilfelhasználó 11,4 gigabájtnyi adatot használ el havonta. Mindez jól mutatja, mennyire a részévé vált mindannyiunk életének az okostelefon használata. A világkereskedelem 40%-a gyakorlatilag már ilyen készülékeken keresztül bonyolódik. Az okostelefon-előfizetések száma pedig 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az elmúlt 10 évben – foglalta össze Jakab Roland, az Ericsson közép-európai regionális stratégiai igazgatója.

„Elmondható, hogy az 5G terjedése gyorsabb a vártnál, és nem lehet kiszámítani, hogy mikor okoz esetlegesen nem várt nagyságrendi robbanást egy olyan új eszköz, szolgáltatás vagy üzleti modell, amely a legújabb generációs mobilhálózatok magasabb szintű képességeire épül. Ilyen ugrást hozhat el a többi között a virtuális, illetve a kiterjesztett valóság, a mesterséges intelligencia terjedése, valamint a gyártás, a mezőgazdaság, a közlekedés vagy az egészségügy hálózatba kötése és digitalizációjának felgyorsulása" – tette hozzá.

„A jövő hálózatában minden fizikai objektumnak lesz digitális vetülete, legyen szó emberről, intelligens gépről vagy környezetről. A fizikai világ jelentős részben programozható és automatizálható lesz. Minden digitális entitás adatkezelést és -feldolgozást fog végezni, az adatok alapján megszületett döntések és előrejelzések pedig hatással lesznek a fizikai világ működésére" – vetítette előre a stratégiai igazgató.

Az Ericsson budapesti kutató-fejlesztő központjában mintegy 2000 kutató és mérnök bevonásával dolgoznak. Szakértőik arra számítanak, hogy ötéves távlatban, 2027-ben már világszerte az 5G lesz a domináns mobilhálózati hozzáférési technológia, és az összes előfizetésnek nagyjából a fele már újgenerációs lesz.

Olvassa el a teljes cikket az IoT Zóna oldalán!