„Nemzetközi viszonylatban az internetpenetráció Európában a legnagyobb, és Magyarország internetelérés szempontjából a 86% körüli uniós átlaghoz tartozik. Tehát megfelelő mobiltelefonhálózati infrastruktúrával rendelkező ország vagyunk. Ennek ellenére – jellemzően a hátrányosabb helyzetű régiókban – sokan nem férnek hozzá a világhálóhoz. Globálisan ez a szám eléri a 2,3 milliárd főt" – ismertette Papp László.

A digitalizáció feltételei tehát összességében nézve idehaza adottak. A gyakorlati megvalósítás, a mindennapokba történő beültetés azonban már teljesen más kérdés. Holott például a felhőszolgáltatás vagy a mesterséges intelligencia (AI) eszköztára és módszertana is sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Sőt, a pandémia dacára már a feltörekvő technológiák új hulláma is megjelent. Idetartozik például a kvantumszámítás vagy a fotonalapú számítástechnika – sorolta a képviseletvezető.

Kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciának alapvetően két, egymástól eltérő szintje van. Az egyikbe az átlagfelhasználó által is ismert és igénybe vett megoldások tartoznak, a másik szintet a felhőtechnológia, vagyis a hatalmas számítógépközpontok vagy szuperszámítógépek jelentik.

Papp László az újgenerációs hálózatokkal kapcsolatban arra számít, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 2023-ra, Magyarországon pedig 2025-re lehet gazdasági szempontból megtérülő befektetés az 5G.

További részletekért hallgassa meg az interjút!