„Alapvetően mi is a kata-szabályokból indultunk ki, és azzal hasonlítottuk össze az átalányadó kapcsán felmerülő kötelezettségeket. Míg a kisadózók tételes adójánál elegendő havonta egy egyszeri fix összeg elutalása és az éves egyszeri bevallás leadása, addig az átalányadónál rengeteg havi és negyedéves teendő, utalás, bevallás, valamint számos olyan beállítás vagy egyedi eset kezelése is szükséges, ami a katánál fel sem merült. Ezzel kapcsolatban beszélhetünk a különböző kedvezményekről, a bevallások kapcsán megadandó adatokról is. Úgy látjuk, hogy ezek olyan feladatok, amelyeket egy digitális asszisztens segítségével a könyvelők vagy a vállalkozók számára nagyrészt ki tudunk váltani" – összegezte Dér Brúnó.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az átalányadó megköveteli egy szakember folyamatos jelenlétét, mert sok olyan kérdés, szakmai tanács merülhet fel, amelyet a könyvelők vagy adótanácsadók láthatnak át a legjobban. A rendszeres bevallásokat, utalási feladatokat viszont egy olyan digitális asszisztens, mint a Billingo Átalányadó Asszisztense is megkönnyítheti vagy automatizálhatja.

Az online felületen beállíthatók a többi között az adó- és járulékkedvezmények, de az is, ha valaki táppénzen volt, gyesre ment, vagy bármilyen okból szüneteltette a vállalkozását. Ezek mind olyan szempontok, amelyeket akár egyszer elegendő megadni, és aztán az online szolgáltatás a bevallásoknál, a kalkulációknál figyelembe veszi azokat.

„Ez szerintünk a könyvelőknek is egy könnyebbség, mert nem kell minden esetben a bevallásba újra és újra beírni az adatokat, másrészt pedig a vállalkozónak is segítség, mert jobban átláthatja ezeket az információkat. A platform a könyvelő és a vállalkozó között egyfajta kommunikációs csatornát is jelenthet. Ide akár még dokumentumokat is feltölthetnek, legyen az táppénzes igazolás, bankszámlakivonat vagy bármilyen más irat, amely a havi bevallás kapcsán fontos lehet" – részletezte a termékfejlesztési szakértő.

A mobilapplikációban is elérhető felülethez igénybe vehetők segédletek, kézikönyvek és videós oktatóanyagok is.

Hogyan zárjuk digitális asszisztens segítségével a katát?

Az augusztus végi, szeptember eleji határidő miatt az adónem váltása mellett a „régi kata" lezárása is kulcsfontosságú a kisvállalkozók számára. „Aki korábban is használta a rendszerünket, azoknak segíthet a KATA Asszisztens, ami nagyban megkönnyítheti a záróbevallás összeállítását is. Lehetővé tettük azt is, hogy ehhez a záráshoz visszamenőleg azokat a számlákat, tételeket is fel lehessen tölteni, amelyeket nem a Billingo felületén vagy manuálisan állítottak ki. Tehát akár új felhasználóként is igénybe vehető ez az asszisztens-szolgáltatás a kata lezárásához" – ismertette Dér Brúnó.

További részletekért hallgassa meg a Trend FM-en elhangzott interjút! A riporter Lakatos László.