Az online számlázó cég operatív és stratégiai igazgatója a Trend FM-nek adott interjújában elmondta, hogy az érintettek igényeinek megfelelően egy átalányadó-kalkulátort alakítottak ki, valamint a számlázási programban egy asszisztensfunkció is segíti a változásokban való eligazodást.

Nagy az információhiány a katás piacon

Először is a legfontosabb, hogy az érintett vállalkozók informálódjanak és mindenképpen érdemes szakértővel is konzultálniuk. Azt azonban a könyvelők körében készített kutatás is megerősítette, hogy a szakemberek meglehetősen leterheltek lesznek a következő hetekben, hónapokban.

„Érezhető egyfajta információhiány is a katás piacon, éppen ezért mi is elkezdtünk azon gondolkodni, hogy miként tudunk jobban segíteni a vállalkozásoknak. Aki esetleg nem tud most rögtön elrohanni egy könyvelőhöz, vagy még keresi a megfelelő szakembert, azok számára is fontos, hogy megfelelő információhoz jussanak. Úgy láttuk, hogy ebben talán a legnagyobb segítség egy online felület lenne, ahol az érdeklődők meg tudják nézni, hogy mi is fog történni az átalányadózásukkal, tehát a számok szintjén mit is jelent számukra ez a katához képest bonyolultabb adónem" – nyilatkozta Besztró Szabolcs.

Így futtathat le egy gyors adószámítást

A Billingo által fejlesztett és a weboldalán mindenki számára elérhető átalányadó-kalkulátor segít átlátni ezzel az adónemmel kapcsolatos adóterheket és a járulékokat. Mindenki ez alapján a számítás alapján át tudja látni, hogy milyen változásokat hoz számára az átalányadóra való áttérés.

„A kalkulátorban csupán 4-5 beállításra van szükség, amellyel a teljes évre vagy havi bontásra vetítve is lefuttatható az egyszerű kalkuláció. Először ki kell választani, hogy milyen jogviszonyban vállalkozunk, tehát fő- vagy mellékállásúak vagyunk, vagy nyugdíjasként végezzük ezt a tevékenységet. A második pontban azt kell bejelölni, hogy szakképesítést igénylő munkaterületen vállalkozunk-e. Ezt a törvény részletezi, hogy milyen tevékenység sorolható ide. Majd ki kell választani, hogy a törvényi szabályozás alapján mekkora költséghányad – 40, 80 vagy 90 százalék – levonására vagyunk jogosultak. Az online felületen a megfelelő segédanyagok is rendelkezésre állnak" – részletezte az operatív és stratégiai igazgató.

Ha végül a vállalkozó a váltás mellett dönt, akkor a  Billingo számlázóprogramjában elérhető átalányadó asszisztens funkcióval nap mint nap nyomon is követheti a bevételeit, valamint a különböző összeghatárokat, amelyekre figyelnie kell. Ezzel a hasznos eszközzel nagyban megkönnyítik az átalányadózó vállalkozók mindennapjait.

„A katából átalányadóra váltás kapcsán a könyvelői munkaigény is jelentősen megnövekszik. Míg a katás cég könyvelése csupán havi 1-2 óra munkaidőt jelentett, addig az átalányadózásnál ez elérheti a 3-5 órát is havonta. Az átalányadó-asszisztens fejlesztésével egy olyan eszközt kívántunk létrehozni, amely a szakemberek munkáját is jelentősen támogathatja és gyorsíthatja. Ez a funkció is összekapcsolható a számlázással és a banki tranzakciókkal, így a rendszer automatikusan ki tudja számolni, hogy hol tart az adózónak az átalányadó kerete vagy például az alanyi adómentes kerete. Értelemszerűen a rendszer a személyi jövedelemadót, a tb-t vagy a szocho-t is kiszámítja. A könyvelő ezáltal sokkal könnyebben tudja úgymond instruálni és segíteni a vállalkozót, hiszen szakemberként ő is hozzáférhet a vállalkozó számlázási fiókjához" – fejtette ki Besztró Szabolcs.

További hasznos információkért hallgassa meg Andor-Tóth Anna interjúját!