A cég operatív és stratégiai igazgatója elmondta, jelenleg a Billingóval számlázó katás cégek 86,15%-a egyéni vállalkozó, 13,85%-uk társas vállalkozásként, azaz Bt.-ként működik. Utóbbiak a változásokkal egyértelműen kiesnek a KATA adónemből, és a kisvállalati adó (KIVA) vagy a társasági adózás (TAO) szerint vihetik tovább a cégeket, amihez könyvvizsgálót is be kell vonniuk.

„A felmérésünkből azt látjuk, hogy a katásoknak körülbelül 90 százalékát érinti a változás, ők nem tudják abban a formában folytatni a működést, ahogy előtte. Így az érintettek mindenféleképpen váltásra kényszerülnek, vagy valamilyen céges formában kell tovább folytatniuk a tevékenységüket, vagy az átalányadóra kell áttérniük, de lesznek olyanok is – talán 10-20% között –, akik egyszerűen abbahagyják a vállalkozást. Nagyon alacsony, bőven 10 százalék alatti az az arány, aki csak magánszemélyeknek tud számlázni, így a törvényi hatállyal tovább tud működni, de ez egy nagyon pici szelet. A túlnyomó többség vagy csak cégeknek, vagy cégeknek és magánszemélyeknek is felváltva számláz" – összegezte Besztró Szabolcs.

A kutatás eredménye alapján arra lehet következtetni, hogy mintegy 350-400 ezer vállalkozó lehet, akit direktben érint a változás. Hozzátette: a katások nagy része – 40-50 százaléka is – áttérhet az átalányadózásra, de a fejleményeket látva ez az arány elérheti akár a 60%-ot is. Ugyanakkor nagyon sokan nyilatkoztak úgy, hogy egyelőre bizonytalanok, és nem igazán tudják, merre fognak lépni.

Nagy lesz a ráfutás a könyvelőkre

„Az is egy kardinális különbség lesz a katához képest, hogy az általányadó egy fokkal bonyolultabb adózási forma, így például figyelemmel kell követni az adózási és az elszámolási kötelezettségeket is. A kutatásunk eredményei is visszaigazolták, hogy a katások tipikusan nem nagyon vagy csak minimálisan vettek igénybe szakértői segítséget, csupán körülbelül 30 százalékukra volt jellemző ez. Most a legfontosabb, hogy mindenki konzultáljon könyvelővel, adószakértővel, mérje fel, hogy számára például az átalányadó mit is fog jelenteni. Azt is fontos látni, hogy innentől valószínűleg ezeknek a vállalkozóknak is ajánlott, hogy rendszeresen vegyenek igénybe szakértő segítséget" – részletezte az igazgató.

A papíralapú számla felejtős, a gyors átálláshoz muszáj digitalizálni

Besztró Szabolcs elmondta, hogy nagyon sok szakértővel és könyvelővel vannak kapcsolatban. Érezhető, hogy a könyvelők is várják, ugyanakkor kissé tartanak is ettől a nagy tömegtől, amely most egyszerre beáramolhat. Olyan visszajelzéseket is kaptak, hogy a szakemberek egy pont után kapacitáshiány miatt nem fognak tudni minden átalányadós kérést elvállalni.

„Azt viszont minden megkérdezett szakértő kijelentette, hogy nagyon fontos lesz ezen a téren, hogy ki mennyire segíti a könyvelő munkáját. Ennek az egyik legjobb módja, hogy ki mennyire digitális a mai világban, mennyire használ olyan eszközöket, amelyek segítségével a könyvelő egyszerűen hozzá tud férni a vállalkozás számláihoz és bankszámla-egyenlegeihez, így gyorsabban végre tudja hajtani az átalányadozási feladatokat. Akik még papíralapú számlákat és kinyomtatott banki egyenlegeket szeretnének majd beadogatni a könyvelésre, azok valószínűleg ellenállásba fognak ütközni" – foglalta össze a Billingo operatív és stratégiai igazgatója.

Mivel az új törvény rendelkezései szeptember 1-jétől alkalmazandóak, nem kell most rögtön dönteni, de a következő heteket mindenképpen alapos információgyűjtésre és konzultációra érdemes fordítani. A katásoknak való tájékoztatásban nyújt segítséget a Billingo blogja is. „Lehet, hogy a törvényben még lesznek módosítások, de a piac már kardinális, nagy horderejű változásokra nem számít, inkább csak esetleges kiigazításokkal vagy magyarázatokkal számol" – tette hozzá Besztró Szabolcs.

További részletekért hallgassa meg Lakatos László interjúját!