„A katás felmérésünket és a szakértői beszélgetéseinket is visszaigazolta a július végi, újabb kutatásunk. A változások egy teljesen új felállást eredményeznek: nagyon sok katás van, aki váltásra kényszerül, és egyelőre az látszik, hogy az átalányadó lesz körükben a legközkedveltebb. Fontos azonban kiemelni, hogy az átalányadó egy bonyolultabb adózási forma, a könyvelőket sokkal jobban fogja ez érinteni, ahogy a katásokat is, ami egyfajta kisebb turbulenciát és nehézséget fog jelenteni a könyvelői piacnak" – emelte ki a Billingo operatív és stratégiai igazgatója.

Továbbra is azt javasolják minden érintett vállalkozónak, hogy mielőbb konzultáljon szakemberrel a változásokról. Ugyanakkor a könyvelők körében végzett felmérés is rámutat, hogy nem lesz kellő kapacitásuk a teljes katás populációnak a gyors lefedéséhez. „Ezért minél hamarabb megtalálja a jelenlegi katás a jövőbeli átalányadós könyvelőjét, annál jobb, mert már most látható, hogy ez egy szűkülő piac lesz" – vetítette előre Besztró Szabolcs.

A Billingo korábbi kutatása is megerősítette, hogy a katások döntő többsége nagyon ritkán vagy akár évente csupán egyszer vette igénybe a szakemberek segítségét. „A törvényváltozás előtt tipikus esetnek számított, hogy a katás vállalkozó a bevallás előtti időszakban megjelent a könyvelőnél, letette az összes kis papírkáját, és akkor látta a szakember, hogy esetleg már évközben mulasztott a vállalkozó, például túlfutott a kata keretén, vagy egyéb mulasztásokat követett el. Most sokkal intenzívebb figyelemre lesz szükség a kisvállalkozók részéről. Ugyanez a tendencia a könyvelők oldaláról is látható, hiszen eddig a legtöbbjük ügyfélportfóliójának csak egy kis részét tették ki a katások" – fejtette ki az igazgató.

  • A Billingo felmérésében a könyvelők 1,88%-a válaszolta, hogy egyáltalán nincs katás ügyfele.
  • A válaszadók több mint 38 százaléka nyilatkozott arról, hogy ügyfelei legfeljebb 20%-a katás. 30%-uknál ez az arány 20-40% között van, 18%-uk esetében a kliensek 41-60% közötti része esik ebbe a csoportba.
  • A válaszadó könyvelők 7,5%-ára jellemző, hogy az ügyfelei 61-80% közötti része kerül ki a katások közül. További 3 százalék pedig szinte teljesen azokra építette tevékenységét, akik a kisadózók tételes adója alapján fizették a közterheket.

Besztró Szabolcs szerint a könyvelők szakmailag fel vannak készülve, azonban a kapacitás már egy nagyon más kérdés. A kutatásban a szakemberek körülbelül 40%-a mondta azt, hogy foglalkozik átalányadósokkal, de csak néhány ilyen ügyfele van. 50 százalék pedig azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nincs általányadós kliense. Az adminisztrációs többletterheket jól mutatja, hogy míg a katások könyvelése általában havonta 1-2 munkaórát vett igénybe, addig az átalányadózásnál ez akár a duplája, havonta 3-5 óra is lehet.

„A kilátásokat tekintve a könyvelők mintegy 38 százaléka jelentette ki, hogy nem tervez általányadós ügyfelekkel együtt dolgozni. Ez azért a piacnak egy meglehetősen nagy része annak fényében, hogy mennyi katás fogja keresni az átalányadós adózási formát" – mondta az operatív és stratégiai igazgató.

Borítékolható az áremelés

A megnövekedett munkamennyiség miatt várhatóan a könyvelési díjak is emelkedni fognak. A szakemberek több mint 48 százaléka jelezte, hogy 5-10 ezer forint közötti, majdnem 29%-uk pedig 10-15 ezer forint közötti áremelést tervez. További 8% 15-20 ezer forint közötti drágulással kalkulál, 3,5%-uk pedig még ennél is nagyobb mértékben emelné a könyvelési díjakat. A teljes kutatás a Billingo blogján található.

További részletekért hallgassa meg Andor-Tóth Anna interjúját!