„2022. augusztus 31. az az elsődleges határidő, amire figyelniük kell az érintetteknek. Most a legfontosabb feladat számukra, hogy ténylegesen felkészüljenek erre a változásra, tájékozódjanak és konzultáljanak könyvelővel, szakértővel. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a katások augusztusban még ugyanúgy működhetnek és számlázhatnak, ahogy korábban. Sőt, aki augusztus 31-ig mindenképpen a katában marad, annak van egy olyan lehetősége is, hogy a 12 milliós teljes éves keretet az év első nyolc hónapjában kihasználhassa. Ennek a nagy előnye, hogy előre lehet hozni olyan számlákat, amelyeket eredetileg az év második felében terveztek kiállítani. Amennyiben a számla kiállítása és teljesítése augusztus 31-ig megtörténik, akkor ez a 12 milliós kata-keretbe még beleszámolható" – részletezte Besztró Szabolcs.

Mire vigyázzon, ha nem szeretné bukni az alanyi adómentességet?

A katázás tehát lehetőséget ad arra, hogy a kisvállalkozók az éves keretet augusztus végéig kihasználják. Ugyanakkor az alanyi mentesség szintén 12 millió forintos keretéről sem szabad megfeledkezni, mivel ennek az időszaka nem rövidül le, vagyis ugyanúgy az egész évre vonatkozik, és december végéig kell számítani. „Arra érdemes figyelni, hogy aki az év hátralévő részében is alanyi adómentesként szeretne működni, az úgymond 'ne égesse el' augusztus végéig az erre vonatkozó teljes keretét, hiszen akkor megváltozik a státusza" – tette hozzá az igazgató.

Így lehet eredményesebb a könyvelővel való egyeztetés

Jelentős többletterhet ró a szakemberekre is a kata törvény megváltozása, hiszen a váltás miatt, illetve a katázás lezárása miatt a kisvállalkozók most tömegesen keresnek könyvelőket, adózási szakértőket.

„Azt tudom mindenkinek tanácsolni, hogy készüljön fel erre a konzultációra, mert a könyvelő akkor tud szakszerűen segíteni, ha nagyjából érti, hogy mi volt az előélete a vállalkozónak, hogy mi lenne számára a legjobb a folytatáshoz. Érdemes például abból felkészülni, hogy a költségek korábban hogyan alakultak, milyen költségtételek voltak, ha például az anyagi jellegű, illetve személyi jellegű ráfordításokat, a raktározási, anyagbeszerzési költségeket vagy eszközvásárlásokat nézzük, de ugyanígy fontos végigvenni, hogy milyen típusú bevételek keletkeztek az év folyamán" – fejtette ki a Billingo operatív és stratégiai igazgatója.

Merre tovább? A legnépszerűbb az átalányadó lehet

Besztró Szabolcs hozzátette, hogy aki lezárja a jelenlegi katázását, az két nagy döntés előtt áll. Először azt kell eldönteni, hogy egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozásban kívánja tovább folytatni a tevékenységét. Amennyiben EV-ként megy tovább, akkor három lehetőségről beszélhetünk. Akik továbbra is katások tudnak maradni – tehát csak magánszemélyeknek számláznak –, azok az új kata struktúrájában tudják folytatni a munkát. Akiknek viszont váltaniuk kell, azok az átalányadót vagy az SZJA szerinti adózási formát választhatják.

„Az átalányadózás 24 milliós éves bevételi keretet tesz lehetővé, azonban a 2022-es év hátralévő részére ezt arányosan lehet figyelembe venni. Gyakorlatilag tehát 8 millió keret marad négy hónapra, ezt azért tudatosítani kell, és a bevételeket is így kell megtervezni" – hívta fel a figyelmet a szakember. Ha társas vállalkozás mellett dönt a vállalkozó, akkor a kisvállalati adó (KIVA) és a társasági adó (TAO) között választhat.

A felmerülő lehetőségekről bővebben a Billingo blogján olvashat, az online számlázó cég oldalán átalányadó-kalkulátor is segít átlátni az ezzel az adónemmel járó adóterheket és a járulékokat.

További információkért hallgassa meg a Trend FM interjúját! A riporter Lakatos László.