Vegyesen alakulnak az ázsiai-csendes-óceáni indexek. A kínai indexek kissé visszanyerték a tegnapi veszteségeket, és 0,30-1,00% között erősödtek. A japán Nikkei 225 index 0,25%-ot veszít, az ausztrál S&P/ASX200 pedig 0,05%-ot esik. A szingapúri SG20cash index futures szintén 0,20%-ot veszít.

A devizapiacon a nap első felében viszonylag erősen erősödik az USD. Az USDIDX dollárindex már 0,15%-kal 105,800 pontra emelkedik, közelítve a 106,00 pont feletti felső ellenállási szinthez. A legerősebb devizák között említhetjük a GBP-t és az EUR-t is, amelyek 0,1-0,2% között erősödnek.

Az USDJPY tovább mélyíti csökkenését, megközelítve az egy USD-re jutó 161 JPY-s szintet.

A japán ipari termelési jelentés 2,8%-os havi növekedést mutatott 103,6-ra májusban, ami felülmúlta a becsléseket. Éves szinten az index 0,3%-kal emelkedett.

Az általános növekedés motorja az autóipar volt, mivel a Daihatsu (a Toyota tulajdonában lévő) autógyártó május elején teljesen újraindította működését. A tengerentúli piacokra szánt autógyártás is nőtt az iparágban, amihez hozzájárult a hibrid autók iránti szilárd kereslet.

Japán májusi munkanélküliségi rátája a várakozásoknak megfelelően változatlanul 2,6% maradt az előző hónaphoz képest.

A tokiói fogyasztói infláció júniusban a vártnál kissé nagyobb mértékben, 2,3%-ra emelkedett a májusi 2,2%-hoz képest. A tokiói fogyasztói árindex magja 2,1%-kal emelkedett. A májusi 1,9%-os emelkedés után a várakozásoknál magasabb, 2,0%-os értéket mértek.

Shunichi Suzuki japán pénzügyminiszter pénteken azt mondta, hogy a hatóságok mélyen aggódnak az USDJPY pár dinamikus mozgásának a gazdaságra gyakorolt hatása miatt. A szokásos sajtótájékoztatón Suzuki elmondta, hogy a hatóságok megfelelően fognak reagálni a túlzott árfolyam-ingadozásokra, és hogy a japán valutába vetett bizalom megmarad.

Ma volt az első vita a novemberi amerikai elnökválasztás előtt. Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök olyan rémákról vitatkozott, mint az amerikai gazdaság, a külügyek, az abortuszjogok és a mexikói határon át az Egyesült Államokba irányuló migráció.

A kriptopénzek piacán továbbra is vegyes a hangulat. A Bitcoin ma 0,20%-ot veszít, és még mindig a 61500 dollár környékén tartózkodik.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.