A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjai részletesen ITT olvashatók.

A Wall Street indexei többnyire emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést, bár a Russell 2000 és a Dow Jones ipari átlaga gyengélkedett, ahol a Home Depot, a Target, a Walmart és a Nike részvényei csökkentek. Ennek eredményeként az irányadó indexek 0,8%-kal alacsonyabban zártak. Az S&P 500 index azonban közel 0,4%-ot, a Nasdaq 100 index pedig közel 1,2%-ot emelkedett az Nvidia részvények 6%-os árfolyam-emelkedésének köszönhetően.

Az APAC piacok többnyire emelkedő hangulatban teltek, kivéve az ausztrál ASX indexet, amely közel 0,8%-ot veszített, miután a vártnál magasabb ausztrál inflációs adatok erősítették az ausztrál dollárt.

Az ausztrál CPI-infláció 4%-os volt a várakozásokkal szemben, a korábbi 3,6%-kal szemben, ami 3,8%-ot jelentett. Az adat 51%-ra emelte az RBA közelgő ülésén történő kamatemelés esélyét, a 10 éves államkötvények hozama pedig 4,3% fölé emelkedett. Az ausztrál inflációs adat 2023 novembere óta a legmagasabb volt.
A kínai részvényindexek enyhén emelkedtek, a szárazföldi CSI közel 0,3%-kal, a Hang Seng pedig kissé gyengébben – a hongkongi tőzsdeindex kevesebb mint 0,2%-kal emelkedett. A dél-koreai KOSPI 0,5%-kal, az indiai Sensex pedig 0,3%-kal emelkedett, új történelmi csúcsokat elérve.

A japán benchmarkok – a Nikkei és a Topix meglehetősen jól teljesítettek 1,2%-os, illetve 0,4%-os emelkedéssel. A félvezető szegmenshez kapcsolódó vállalatok részvényárfolyamai emelkedtek; többek között a Tokyo Electron.
Az arany határidős ügyletei enyhe, 0,1%-os csökkenéssel, míg az ezüstkontraktusok 0,4%-al magasabban kereskednek. A Brent és a texasi WTI nyersolaj közel 0,5%-ot emelkedik, a földgáz ára pedig nagyjából stagnál. Kisebb, 0,6%-os emelkedés tapasztalható a kukorica, a búza és a szójabab kontraktusokban.

Az amerikai dollár a hét elején enyhe nyereséget mutat; az USDIDX kis mértékben, 0,04%-kal emelkedik, míg az euró dollár 0,05%-kal csökken, és 1,0707 közelében kereskednek vele.

A Bitcoin továbbra is a 61 500 dollár környékén kereskedik, az Ethereumnak pedig nem sikerült 3400 dollár felett maradnia. A legtöbb kisebb kriptovaluta ma enyhe csökkenéssel kereskedik.

Az arany iránti érdeklődés az ETF-ek körében gyengült az Arany Világtanács adatai szerint. Bár a múlt héten pozitív beáramlások voltak megfigyelhetők, különösen Észak-Amerikából, ugyanakkor ez volt a legkisebb heti változás 2023 decembere óta.

A német Commerzbank korlátozott rövid távú növekedési potenciált lát az aranyban, mivel a spekulánsok és a befektetők érdeklődése csökken, és az amerikai kamatcsökkentésre az év végéig valószínűleg nem kerül sor.