A Gazdasági Naptár további részleteiről ITT olvashatnak.

Az S&P 500 egy lépéssel közelebb került a történelmi csúcshoz, az 5500-as szinthez, mivel a mesterséges intelligencia vezérelte Nvidia 3,5%-kal megugrott, és a Wall Street legértékesebb vállalatává vált, megelőzve a Microsoftot. Ma az amerikai indexek határidős ügyletei enyhén emelkednek, de mind az EU, mind a német részvények határidős ügyletei 0,15% - 0,2%-ot veszítenek.

A Qualcomm és a Dell részvényei is emelkedtek tegnap, és általában véve a technológiai vállalatok körében a mesterséges intelligenciával kapcsolatos jobb hangulat az amerikai piac rallyjának motorja, míg a többi részvény nem olyan erős. A DJIA 0,15%-os nyereséggel zárta a tegnapi szeánszot.

A kínai Hang Send index a mai szeánszot majdnem 2%-kal magasabban zárta, mivel a befektetők még mindig a vártnál jobb gazdasági aktivitási adatokat (májusi adatok) mérlegelik, és további politikai támogatásra várnak a kínai tisztviselők júliusra tervezett ülései közepette. A KOSPI 1%-kal emelkedett a technológiai iparágak erős rallyja miatt, míg a japán részvények 2 nappal a Bank of Japan kamatdöntése előtt szinte stagnáltak.

A japán export májusban 13,5%-os éves növekedést ért el a várt 13%-kal és a korábbi 8,3%-kal szemben. Az import növekedése 9,4%-os volt éves szinten, szemben a várt 10,4%-kal és a korábbi (áprilisi) 8,3%-os értékkel.

A Fed tagjai tegnap kommentálták az amerikai gazdaságot, és még mindig elég optimisták az idei év csökkenő inflációs trendjével kapcsolatban, de várni akarnak további adatokra - hogy biztosak legyenek abban, hogy mit csinál a gazdaság. Goolsbee hosszú távon optimista az amerikai gazdasággal kapcsolatban, Collins pedig mindkét forgatókönyvre lát esélyt: egy és két csökkentés idén, de az utolsó adatok arra utalnak, hogy az amerikai gazdaság egyre jobb egyensúlyba kerül.

A CBO várakozásai szerint az USA 2024-es költségvetési hiányának mértéke 1,915 billió dollár lesz (408 milliárd dollárral magasabb a februári becslésnél).a diákhitelek negatív hatása, az új FDIC banki határozatok, az Ukrajna-Izrael segélytörvény és a Medicaid megoldások miatt.

Az olaj nem reagált erősen az API becslésekre, de 2024. május 1. óta a legmagasabb szintek közelében, hordónként 85 dollár felett kereskednek. Az amerikai API benzin változás -1,077M lett, szemben a korábbi -2,549M-el, míg a nyersolaj készletváltozás 2,264M hordó lett, szemben a korábbi -2,428M-el. A NATGAS a legutóbbi görgetés óta 2,83 dollárról közel 3 dollárra emelkedett MMBtu-ként az Egyesült Államokban uralkodó hőség közepette.

A Tesla autók regisztrációi Kínában 9%-kal csökkentek a második negyedévben. A kínai EV gyártó BYD nem reagált csökkenéssel Warren Buffett Berkshire Hathaway döntésére, hogy eladja a részvényeit.

A Bitcoin kissé visszapattant 65,500 dollárra, de a kriptopiac általános hangulata még mindig gyenge.