A Gazdasági Naptár további részleteiért kattintson az XTB összefoglalójára.

A Wall Street indexei a tegnapi vegyes nyitást követően csökkenésnek indultak. Az S&P 500 0,25%-ot esett, a Nasdaq 0,81%-kal került lejjebb, a kis kapitalizációjú Russell pedig közel 0,4%-kal csökkent. A Dow Jones 0,77%-os emelkedéssel outperformer volt.

Az ázsiai-csendes-óceáni térség indexei ma többnyire gyengébben kereskedtek – a Nikkei stagnált, a Kospi 0,8%-ot esett, a Nifty 50 0,2%-ot esett, az S&P/ASX 200 pedig 0,2%-ot tett hozzá. A kínai indexek 0,3-1,7%-os csökkenéssel kereskedtek.

Barkin a Fed részéről elmondta, hogy az infláció csökkenésének egyértelműbb jeleit szeretné látni, mielőtt kamatcsökkentésről döntene.

A japán fogyasztói árindex maginfláció (friss élelmiszerek nélkül) májusban 2,2%-ról 2,5%-ra gyorsult éves szinten (várt 2,6% éves szinten), míg a fogyasztói árindex inflációja 2,5%-ról 2,8%-ra gyorsult éves szinten (várt 2,9% éves szinten).

Az úgynevezett japán maginflációs fogyasztói árindex (élelmiszerek és energia nélkül) azonban 2,4%-ról 2,1%-ra lassult éves szinten, 2022 szeptembere óta a legalacsonyabb szintet elérve.

Észak-koreai katonák ebben a hónapban már harmadszor lépték át a katonai demarkációs vonalat, és dél-koreai területre vonultak. Az incidenst azonban a dél-koreai hatóságok ismét véletlennek minősítették.

A kanadai kormány az USA és az EU lépéseit utánozva potenciális vámokat készít elő a kínai elektromos járművekre.

A japán feldolgozóipari PMI-index 50,4-ről 50,1-re csökkent júniusban (várt 50,6).

Az ausztrál feldolgozóipari PMI-index 49,7-ről 47,5-re csökkent júniusban, míg a szolgáltatási index 52,5-ről 51,0-ra esett 52,5ről.

A főbb kriptovaluták ma enyhén csökkentek – a Bitcoin 0,6%-ot, az Ethereum 0,2%-ot esett, míg a Dogecoin stagnált.

Az energetikai nyersanyagok kereskedése alig változott – az olaj árfolyama stagnál, míg az amerikai földgáz ára 0,1%-kal emelkedik.

A nemesfémek többnyire magasabban kereskednek – az arany 0,2%-ot, a platina 0,3%-ot, a palládium pedig 1,1%-ot ugrik. Az EUR és az AUD a legjobban teljesítő főbb devizák, míg a JPY és az USD a legnagyobb lemaradásban van.