A PRIMUS Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke elmondta, a mereven szétválasztott rendszerek fenntartása nem szolgálja a páciensek érdekeit. Most ugyanis egy beteg nem folytathatja a közellátásban ugyanannál az orvosnál a kezelését, ha az magánszolgáltatónál diagnosztizálta a problémáját.

Az állami és a magánellátás transzparens együttműködése mellett a szektorsemleges finanszírozás megteremtésére is szükség lenne az ügyfélközpontú gyógyítás rendszerszintű meghonosításához.

„Amit ma elköltünk egészségügyre, abba beletartozik a közfinanszírozott – a TAJ-kártyára igénybe vett, idézőjelben ingyenes – ellátás, valamint a magánfinanszírozott, a vállalati és a biztosítási ellátás is. Ha egységnyi egészségügyre fordított költést nézünk, akkor azt javasoljuk megvizsgálni, hogy miként lehetne ugyanezt az összeget hatékonyabban elkölteni, nagyobb egészségnyereséget elérni, sőt a végén akár még költséget is csökkenteni. Ez mindenkinek, minden szereplőnek és leginkább a társadalomnak az érdeke" – fogalmazott a Doktor24 vezérigazgatója.

Lancz Róberttel Lakatos László beszélgetett.