Az Ukrajna számára 61 milliárd dollár támogatást előirányzó törvényjavaslatot 79-18 arányban hagyta jóvá a testület azt követően, hogy azt korábban a képviselőház is elfogadta.

Joe Biden amerikai elnök még ezen a héten meg akarja kezdeni a fegyverek és felszerelések szállítását Ukrajnába. „Alá fogom írni ezt a törvényjavaslatot, és amint holnap az asztalomra kerül, beszédet intézek az amerikai néphez, hogy még ezen a héten megkezdhessük a fegyverek és felszerelések küldését Ukrajnának” – mondta az elnök a szenátus döntése után.

A törvénycsomag elfogadásával, amely több milliárd dollárnyi támogatást tartalmaz Izraelnek és Tajvannak is, „az amerikai kongresszus bebizonyította az amerikai vezető szerep erejét a világban. Határozottan kiállunk a demokrácia és a szabadság mellett, a zsarnokság és az elnyomás ellen” – mondta Biden.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán kijelentette, hogy a 61 milliárdos segélycsomag jóváhagyása Ukrajna számára „megerősíti Amerikának a demokrácia világítótornyaként” betöltött szerepét. „Hálás vagyok az amerikai szenátusnak az Ukrajnának nyújtott létfontosságú segély (keddi) jóváhagyásáért” – fejtette ki Zelenszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.