A főszabály szerint ugyanis a munkaviszony határozatlan időre jön létre. Amennyiben a felek ettől el kívánnak térni, azt a munkaszerződésben rögzíteniük kell. Ha tehát nincs arra utalás, hogy a munkaviszony határozott időre jött létre, akkor határozatlan időtartamú munkaviszonyról van szó – mondta dr. Bálint Boglárka.

Határozatlan időtartamra kötött munkaszerződés esetén a munkavállaló indoklás nélkül bármikor felmondást közölhet. Főszabály szerint 30 nap múlva a munkaviszonya meg fog szűnni, kivéve, ha mást tartalmaz a szerződés.

A határozott idejű munkaviszony a határozott idő letelte után minden további intézkedés nélkül megszűnik. Ennél korábban a munkáltató oldalán esetlegesen felmerülhetnek olyan okok, amelyek miatt hamarabb megszünteti a szerződést. Három tipikus indokot említett a szakértő. A munkáltató felszámolási- vagy csődeljárás alatt áll, vagy a munkavállaló képességeiben van olyan ok, ami a felmondást megalapozza. Harmadik tényező, ha a munkaviszony fenntartása valamilyen elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik – összegezte dr. Bálint Boglárka.

Természetesen a munkavállalók számára is van lehetőség a határozott idejű munkaviszony felmondással történő megszüntetésére, de csak szűk körben. További hasznos információkról, gyakorlati példákról és tipikus buktatókról hallgassa meg Érczfalvi András interjúját a Monitor Délután című műsorunkból!