Ebben a négy napban a lovasterápiához kapcsolódó legújabb kutatási eredményekről, speciális és jógyakorlatok bemutatásáról és azok alkalmazásáról lesz szó. A konferencia elméleti részének – előadások, kerekasztal-beszélgetések, poszterek – helyszíne az Eiffel Műhelyház, a negyedik, gyakorlati napnak a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja ad otthont. 29 országból várják a vendégeket a rendezvényre.

Az előadásokon – plenáris ülésen és hat szekcióban – szó lesz a többi között a lóasszisztált pszichoterápia területén alkalmazott kezelésekről, technikákról, a különböző fogyatékosságokról és tünetekről, oktatásról, és a lovasterápiás lovak kiválasztásával, illetve kiképzésével kapcsolatos kérdésekről. Olyan országok is bemutatkoznak, ahol még csak most vannak alakulóban a nemzeti lovasterápiás szövetségek.

A plenáris üléseken négy kiemelt meghívott előadó szerepel: Dúll Andrea környezetpszichológus, intézetvezető egyetemi tanár (HU), Octavia Brown, a Centenary Egyetem professzor emeritusa (USA), Pebbles Turbeville, a Horses and Humans Research Alapítvány ügyvezető igazgatója (USA), valamint Peter Holzmüller gyógytornász, a Bajorországi Vöröskereszt szervezetfejlesztési vezetője (GER), a magyar lovasterapeuta-képzés kiemelkedő oktatója.

A kerekasztal-beszélgetések mindig egy-egy témára fókuszálnak, mint például a nyelv- és beszédfejlődési problémák, a lóasszisztált szolgáltatások társadalmi elfogadottsága és a lóasszisztált pszichoterápia.

A világkonferenciára készül el a Magyar Lovasterápia Szövetség és a Gyermekmentő Szolgálat gondozásában megjelenő kötet, melynek címe „A pszichológiai lovasterápia. Tanulmányok". A két szervezet lovasszakkönyv-sorozatának újabb részében 14 szerző – lovasterápiával foglalkozó pszichológusok, gyógypedagógusok, lovas oktatók – 19 tanulmánya foglalkozik ezzel a viszonylag fiatal területtel. A könyv pszichológus szerzőinek többsége az MLTSZ akkreditált képzésén végzett lovasterapeuta.