Mi is az a Digitális Témahét?

Magyarország legnagyobb digitális pedagógiai kezdeményezése, amely 2016-ban indult útjára az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére. Kiemelt célja a digitális kompetencia fejlesztése. Fontos törekvés továbbá az is, hogy a pedagógusok tudatos és biztonságos, kreatív digitáliseszköz-használatra épülő tanulási folyamatokat tervezzenek és valósítsanak meg.

Az edukáció oda-vissza működik

Safer Internet Center azért csatlakozott most is a témahéthez, hogy minél gyakrabban és minél több fórumon felhívjuk a figyelmet az internet előnyeire, lehetőségeire és esetleges veszélyeire is. Oktatóik kötetlen, interaktív formában tartottak előadásokat a biztonságos internethasználatról a hazai általános és középiskolákban. De előfordult, hogy a tanulók osztották meg saját tapasztalataikat, tudásukat a szakemberekkel. Így került a középpontba például az egyik előadáson a „Green screen" technológia, azaz a zöld háttér előtt különféle tartalmakat gyártó gyerekek fogalma.

Nyilvános profil és túlposztolás

A témahét népszerű volt, az iskolák nyitottak a digitális védelemről szóló oktatásokra. Érdemes azonban odafigyelni néhány oktató személyes tapasztalataira: úgy látják, a gyerekek semmiféle veszélyt nem éreznek a digitális térben: többségük nyilvános profilt használ, rengeteg tartalmat oszt meg, és idegenekkel csetel.

Internetezési szokásaikról kiderült, hogy akár napi 5 órát is lógnak a neten, mindenféle szülői korlátozás nélkül, mivel a szülő legtöbb esetben nem is tudja, hogy mit csinál a gyereke a világhálón. A diákok elmondásából az is kiderült, hogy a lányok sokkal nyitottabban viselkednek a digitális térben, mint a fiúk.