Az eseményhez kapcsolódva különleges, internetbiztonsággal kapcsolatos programot szerveztek február 6-án a Magyar Telekom Székházban. A csaknem száz részt vevő gyereknek interaktív játékokkal készültek, a szülők és pedagógusok pedig tudatosságnövelő előadásokat hallhattak ismert szakemberektől.

Bár a teljesen biztonságos internet ellentmondás, illúzió, de lépésről-lépésre törekedni kell rá – erről beszélt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat „Együtt egy jobb internetért” című rendezvényén.

Koltay András hangsúlyozta: a gyerekek azt gondolják, mindent tudnak az internetről, de valójában csak egy nagyon szűk szegmensét használják. Nem érdeklik őket a veszélyek, sőt kifejezetten keresik azokat. Ezért meg kell mutatni nekik a világháló mindkét oldalát: azt, ami hasznos, és azt, hogy súlyos károkat is okozhat.

Az NMHH elnöke hozzátette: a hatóság dolga az, hogy a maga eszközeivel lépésről-lépésre növelje ezt a biztonságot. „A gyermekvédelem aktuális kérdései a médiaszabályozásban” című előadásában bemutatta, hogy a közvetlen tilalmak felállításán túl milyen egyéb eszközök állnak a médiahatóság rendelkezésére a digitális gyermekvédelem területén.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke megnyitójában kiemelte, hogy a szervezet 26 éve foglalkozik a média, és az internet fiatalokra gyakorolt hatásával. „A Gyermekmentőnél nemcsak ezen a világnapon, de minden egyes nap teszünk azért, hogy az internet egy jobb, biztonságosabb hely legyen.”

A vendégeket a házigazda Magyar Telekom részéről Jenei Rita üzleti kommunikációs vezető üdvözölte. Megköszönte a szülők, pedagógusok munkáját, amit nap mint nap végeznek a gyerekek biztonsága érdekében.

Kálmán György, az OTP Bank IT-biztonsági vezető tanácsadója prezentációjában az internetes elkövetések típusait ismertette, illetve azt, hogy milyen kockázatokat rejthet a mesterséges intelligencia használata a fiatalokra. Háromgyermekes családapaként kihangsúlyozta, hogy időt kell szánni a gyerekekkel való beszélgetésre, és oktatni kell őket a biztonságos internet szabályaira.

Mészégető Mária, a Hello Szülő! platform főszerkesztője a Telekom legújabb, családokat segítő felületét mutatta be, amely rengeteg módszert, praktikus tudást, cikket, videós tartalmat kínál az érdeklődő családoknak a gyereknevelésről.

Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Szolgáltató Kft. oktatási üzletágvezetője azt a témát járta körül, hogyan beszéljenek a szülők az eszközhasználatról azokkal a fiatalokkal, akik először kapnak mobiltelefont, és melyek azok a veszélyek, amelyekbe a gyerekek belekerülhetnek, és akár törvénysértést is elkövethetnek (sexting, online zaklatás, kibeszélés).

Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, mentálhigiénés szakember előadásában összegezte, mit tehetnek a szülők azért, hogy megóvják gyerekeiket a pornográf tartalmaknak való kitettségtől, illetve felkészítsék őket a netes szexuális ragadozókkal szemben. Hangsúlyozta az értő figyelem és bizalom kiépítését a családban, a szabálykeretek felállítását és az önbizalomerősítést. Hozzátette: azok a tinik, akiknek helyén van az önbizalmuk, könnyebben tudnak nemet mondani.

Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting Kft. ügyvezető partnere előadásában felhívta a figyelmet a digitális kor kihívásaira, és konkrét javaslatokat nyújtott a szülők számára olyan témákban, mint az internetes zaklatás (cyberbullying), adatvédelem, online átverések és internetfüggőség.

A Biztonságos Internet Napon a meghívott gyerekek technológiában jártas mentorok irányításával internetbiztonsági játékon vettek részt. Olyan kérdésekre kaphattak választ, hogy milyen kockázatokat rejt, ha nyílt wifi hálózatokra csatlakoznak fel, illetve a pendrive-ok és a nyilvános USB porton keresztüli töltés veszélyeit is bemutatták nekik. Az idei mentorok: Soós Enikő (WITSEC), Szabó Zoltán (Fortix), Szigeti György (Nemzeti Nyomozó Iroda), Turányi Tatjána (Quadron) és Katona Fanni (NGYSZ) voltak.

A világnaphoz kapcsolódó társasjáték-készítő pályázat ünnepélyes eredményhirdetését is megtartották az eseményen. A versenyre 3-5 fős csapatokban lehetett pályázni. Általános iskola alsós és felsős korcsoportban 30 pályamű érkezett be az ország minden tájáról, például Gyuláról, Sárospatakról, Szegedről, Ajkáról és Budapestről. Ezzel csaknem 100 diákot sikerült aktivizálni.