Már február 1-től elérhető a Nagy Diák TudatosNet Teszt, amely a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli támogatásával, a DUE Médiahálózat szervezésében zajlik. Az online tudásverseny a 14-20 éves korosztálynak szól, de versenyen kívül bárki – fiatalabb gyerek, szülő vagy pedagógus is – kitöltheti, aki fel szeretné mérni a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteit.

A Nagy Diák TudatosNet Teszt a weboldalán érhető el, illetve alkalmazásként letölthető okostelefonra is. A verseny első fordulója február 1. és május 1. között zajlik. Aki ebben az időszakban regisztrál, és a játék során a leggyorsabban a legtöbb helyes választ adja a 15 kérdésből álló teszten, esélyessé válik a középdöntőbe jutásra, ahol a küzdelmet az 1000 legjobb eredményt elérő játékos folytathatja május 7-én.

Innen már csak a 20 legjobb eredményt elérő versenyző juthat a finálét jelentő, május 10-i online döntőbe. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2024. május 24-én lesz Budapesten, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, az újpesti UP Rendezvénytérben.

„Országos kutatásunk szerint a 15-18 éves korosztály 86%-a szándéka ellenére találkozott már a neten káros tartalmakkal, mint például a 18+-os oldalakkal, álhírekkel, adathalász vagy éppen zsaroló üzenetekkel. A ProSuli programmal a pedagógusok digitális ismereteinek támogatása mellett számos lehetőséget kínálunk gyerekeknek, szülőknek és tanároknak, hogy hasznos tudást szerezzenek az interneten leselkedő veszélyekkel kapcsolatban, és hogy miként védekezhetnek ezek ellen" – mondta Mészáros Attila, a Yettel vállalati kommunikációs és ESG igazgatója.