A Yettel Magyarország 2021-ben kezdte meg átfogó hálózatmodernizációs munkáját, melynek révén nemcsak az antennákat, de az ezeket összekötő, úgynevezett maghálózatot is teljes mértékben megújítja. A több tízmilliárd forintos beruházás eredményeként az országos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3-szorosára nőtt, illetve utat adott a valódi, nagysebességű 5G-hálózat kiépítésének is. Ez utóbbi már országosan csaknem 700 bázisállomáson érhető el, mára a mobilnet-forgalom mintegy 10%-a ezen a technológián zajlik.

A mostani újítás lényege, hogy a magyarországi publikus 5G-hálózatok mindeddig a 4G segítségével működtek, azaz az 5G-kapcsolat felépüléséhez a korábbi technológiára is szükség volt, ami befolyásolhatta az ötödik generációs hálózat elérhetőségét is. Az új megoldásnak köszönhetően viszont az eszközök és a hálózat között kizárólag az 5G-re kijelölt frekvencián és az erre optimalizált maghálózaton zajlik az adatforgalom, ami így képes teljes körűen kihasználni a szabványban rejlő lehetőségeket.

A felhasználói élményt tekintve az önálló 5G a korábbinál lényegesen alacsonyabb válaszidőt biztosíthat, és akár le- és feltöltési sebességnövekedés érhető el, illetve megnyílik a lehetőség új digitális szolgáltatások bevezetésére. Ilyen például az 5G-alapú hanghívás vagy a hálózat „szeletelése" – utóbbinak köszönhetően üzemek, gyárak képesek a nyilvános hálózattól és annak forgalmától teljesen független 5G-hálózatot kialakítani saját területükön belül.

„Az önálló 5G-technológiával a mindennapokban egy még gördülékenyebb netezési élmény, szinte valós idejű online kommunikáció érhető el. Az új technológia jelenléte és lehetőségei pedig nagyban hozzájárulhatnak számos gazdasági ágazat további digitalizációjához Magyarországon, növelve az itt működő cégek és vállalatok hazai és nemzetközi versenyképességét. Hazánkban a Yettel rendelkezik a szupergyors 5G eléréshez szükséges frekvenciasávban a legnagyobb összefüggő tartománnyal, azaz legnagyobb kapacitással" – emelte ki Koller György, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese.

Kutatók, mérnökök kezében az új technológia

Az Óbudai Egyetem és a telekommunikációs cég 2022 novemberében írt alá stratégiai partnerségi megállapodást, melynek keretében a Bécsi úti campus területén 5G-technológiát alkalmazó hálózatot létesítettek, a fejlesztésekhez és tesztelési célra pedig SIM-kártyákat és végberendezéseket is biztosítottak. Emellett képzési és munkaerő-toborzási területen is együttműködésre léptek a partnerek.

Az önálló 5G elindításával a legújabb technológia az intézmény számára biztosított hálózaton is elérhetővé vált, amelyhez kizárólag az oktatók, kutatók és hallgatók férhetnek hozzá. „Az Óbudai Egyetem a hazai műszaki felsőoktatás egyik vezető intézményeként kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy ipari kapcsolatai minden, a képzési területeket érintő ágazatokat lefedje" – hangsúlyozta prof. dr. Kovács Levente rektor.