A finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben jelentette be csütörtökön, támogatják, hogy országuk benyújtsa a csatlakozási kérelmet.

A kérelem benyújtásának utolsó állomása a helyi parlament jóváhagyása, ez azonban minden bizonnyal csak formalitás.

Finnország mellett Svédország is hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a tagja lehet, ami tovább élezheti a katonai szervezet és Oroszország közötti amúgy is feszült viszonyt.

A Stratégiai és Védelmi Kutatóközpont vezetője szerint amennyiben elindul a csatlakozási folyamat, akkor Finnország legkésőbb év végére a NATO tagja lehet. Tálas Péterrel Molnár Gábor beszélgetett.

Frissítés: Finnország be fogja adni csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – erősítette meg május 15-én, vasárnap Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin kormányfő Helsinkiben. Az államfő a skandináv ország számára történelmi jelentőségű pillanatról beszélt. „Új korszak veszi kezdetét” – fogalmazott Niinistö.

„Oroszország Ukrajna elleni támadásával minden megváltozott, és én, személy szerint, úgy vélem, nem számíthatunk békés jövőre önmagunkra támaszkodva Oroszország tőszomszédságában” – jelentette ki Sanna Marin.

A kormányfő szerint Helsinkinek mára teljesen más Oroszországgal van dolga, mint még pár hónapja. A lehetséges orosz ellenintézkedésekre tekintettel közölte, hogy országa minden eshetőségre felkészült.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette finn hivatali partnerét a május 14-i telefonbeszélgetésük során, hogy hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakoznia a NATO-hoz, és ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna.