A Magdalena Andersson kormányfő pártjának honlapján megjelent közlemény szerint a szociáldemokraták ugyanakkor nem hajlandók elfogadni atomfegyverek telepítését vagy állandó NATO-támaszpontot a skandináv állam területén.

„A vezetés a 2022. május 15-én tartott rendkívüli tanácskozásán úgy döntött, hogy a párt Svédország NATO-csatlakozási kérelmének benyújtásán fog fáradozni” – olvasható a közzétett dokumentumban.

A szociáldemokraták Oroszország ukrajnai háborújának nyomán szakítottak több évtizedes semlegességi politikájukkal, nagy parlamenti többséget teremtve ahhoz, hogy Svédország benyújtsa csatlakozási kérelmét az észak-atlanti szövetséghez.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a szomszédos Finnország már jelezte csatlakozási kérelmének benyújtási szándékát. Sanna Marin finn kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a szomszédos ország követni fogja példájukat.

Finnországban és Svédországban is hétfőn ül össze a parlament, hogy megvitassa a NATO-csatlakozás kérdését. A finnek esetében szinte biztosra vehető, hogy meglesz ehhez a parlamenti többség támogatása.

Frissítés: hétfő délután a svéd kormány úgy döntött, hogy benyújtja az ország NATO-csatlakozási kérelmét – közölte Magdalena Andersson miniszterelnök.