Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a csalók folyamatosan új és egyre kifinomultabb megoldásokat találnak ki, akár rövid időn belül új, hamis weboldalakat hoznak létre és frissítik félrevezető üzeneteiket, így nehéz őket megállítani. A védekezésben a legfontosabb a tudatosság, ugyanakkor léteznek olyan egyszerű technológiai megoldás is, amely a véletlen kattintás esetén is növeli a biztonságot.

Ezek mindig legyenek gyanús jelek!

A csaló e-mailek és SMS-ek akkor hatékonyak, ha egy adott cég nevében olyan embereket találnak el, akik valóban az adott cég ügyfelei. Bármilyen hivatalos(nak tűnő) értesítés esetén keltsen gyanút, ha:

  • nem a megszokott elrendezésű a céges e-mail felépítése;
  • helyesírási hibát, nem nyelvhelyes szöveget látunk;
  • alapvetően indokolatlannak érezzük, hogy bárhova bármilyen adatot is meg kellene adnunk;
  • egy gyanúsan kedvező vagy ingyenes ajánlattal keresnek meg, esetleg nagy értékű nyereményt nyertünk – miközben részt sem vettünk az adott nyereményjátékban;
  • a weboldal címe, ahova az e-mail vezet, nem, vagy csak összetett szóként tartalmazza az adatközlést kérő cég nevét.

A hamis e-mailek és SMS-ek felismerésének tudatosítása mellett mára elérhetőek olyan megoldások, amelyek nem hagyják a csalók kezére kerülni akkor sem, ha véletlenül mégis megnyitják az adathalász weboldal linkjét. A Yettel tavaly novemberben indította el NetPajzs szolgáltatást, ami már az internethálózaton blokkolja a megtévesztő weboldalakat.

A megoldás 3 percenként frissülő adatbázis alapján képes a blokkolásra, így védelmet nyújt azokban az esetekben, ha a felhasználó a csalók által létrehozott linkre kattint, legyen szó e-mailről, SMS-ben vagy csevegőalkalmazásokban küldött üzenetről vagy akár egy „vonzó ajánlatot" kínáló reklámbanner mögötti hivatkozásról.

A NetPajzs indulása óta csaknem 3 millió esetben blokkolt gyanús weboldalakat. A mobiltársaság több mint 100 ezer ügyfele aktiválta a netbiztonsági megoldás védelmét.

Az MNB megbízásából indult KiberPajzs weboldal további hasznos információt nyújt, és megtörtént esetpéldákon keresztül mutatja be az internetes csalások már ismert – és így kis odafigyeléssel elkerülhető – módszereit.