Elindítja digitális nagyköveti programját a ProSuli. A cél, hogy a jelenleg 130 iskolában működő digitális oktatási program az ország még több településére, és még több, az innovációra, a digitális világra nyitott pedagógushoz, valamint rajtuk keresztül további több ezer gyerekhez juthasson el.

A Debreceni Egyetemmel és a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával karöltve immár második alkalommal tartott szakmai napot a ProSuli. A berettyóújfalui intézményben szervezett tanári nap keretében innovatív tanórákat tartottak, ahol újfajta digitális oktatási módszertanokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők – úgymint a digitális szófajok és a digitális kultúra, vagy épp a LEGO-hittan.

A szakmai nap keretében informatikai versenyt is szerveztek általános iskolásoknak. Az 5–6. osztályos diákok legóépítésben, animációkészítésben, a 7–8. osztályosok pedig táblázatkezelőben oldottak meg feladatokat.

Az eseményen csaknem nyolcvan pedagógus vett részt az ország minden régiójából. A szakmai napon jelentették be a nagyköveti program elindulását. A kezdeményezés célja a digitális oktatási módszertanok hatékony terjesztése az egyes régiók sajátosságait is jól ismerő helyi szakemberekkel kiegészülve az ország minden szegletében, a kisebb településeken is.

A program arra is lehetőséget ad, hogy a későbbiekben az eddigi központi koordináció mellett egy regionális hálózat segítse a tanárokat. A programban öt nagyköveti pedagógus vesz részt országosan. Az észak-keleti régióban Csernoch Mária, Dél-Keleten Varga Krisztina segíti a tanárok munkáját. Az indulást követően további három nagykövet csatlakozik a programhoz. Ők a dél-nyugati, az észak-nyugati és a közép-magyarországi régiót fogják koordinálni.

A ProSuli programot létrehozó Yettel és a Debreceni Egyetem digitális kompetenciafejlesztéssel kapcsolatos együttműködése 2022-ben indult, amelynek keretében a részt vevő tanárok egy akkreditált képzést követően az egyetem kétszemeszteres felsőfokú szakképzését végezhették el.

„Az ország minden tájáról kapunk megkeresést tanároktól azzal kapcsolatban, hogyan érdemes úgy beépíteni a digitális képességeket az oktatásba, hogy azzal a diákok számára valódi, a mindennapi tanulásban is segítséget jelentő tudásra tehessenek szert. Folyamatosan segítjük a pedagógusokat abban is, hogy mik azok a módszertanok, amelyek leveszik a vállukról a terhet és segítik őket a 21. századi módszerek alkalmazásában. A digitális nagyköveti program egy újabb támogatást jelent a tanárok számára” – mondta Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője.