Amellett, hogy növekszik az incidensek száma, a módszerek is változnak. A korábbi években a támadások kevésbé előkészítettek voltak, most már komplexek és sokkal inkább célzottak, kihasználják a napi aktualitások erejét.

Sütő Ágnes ismertette az új tipikus elkövetési módszert, ami a smishing nevet viseli. Ebben az esetben a támadó SMS segítségével próbál megszerezni személyes, pénzügyi vagy biztonsági adatokat. Aki azt gyanítja, hogy egy smishing üzenetre válaszolt, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával. Arról is beszélt, hogy jelenleg is zajlik egy PÉNZ7 nevű program az iskolákban, így szakértők bevonásával tanulnak a diákok pénzügyi digitális alapismereteket.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője kiemelte: az adathalász-támadás bármilyen csatornán is érkezzen, valójában egyfajta pszichológiai hadviselés. Simon Edina azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt belépett a kibertérbe egy olyan felhasználói réteg, amelynek tagjai tapasztalatlanságuk miatt könnyű célpontot jelentenek, és ez magyarázza az egyre inkább terjedő online csalásokat. Némedi Kincső először a Bankszövetség főtitkárhelyettesét kérdezte.