A DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretében átadták a DUE Médiahálózat és a Yettel NetBiztos pályázatának díjait. Az idei nyertesek olyan témákat jártak körbe kisfilmjeikben, mint a netes játékok során felmerülő veszélyek, a hamis ajánlatokkal kecsegtető weboldalak, valamint a személyes adatok biztonsága.

A netbiztonságra fókuszáló, 2-3 perces videókkal nevezhettek idén is a 12-22 év közötti fiatalok. Idén több mint 70 alkotás érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri döntése alapján három pályázót díjaztak.

Az első helyezett Botos Emma Kamilla, a budapesti Németh László Gimnázium diákja lett, aki a „Játssz okosan!" című kisfilmjében az internetes játékok során felmerülő veszélyekre, a csaló nyereményjátékokra, az internetes átverésekre fókuszál, különös figyelmet fordítva a személyes- és bankkártya adatok megadására.

A második helyezést egy alkotó közösség, a Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium 10/a osztályos tanulói kapták. Filmjük a hamis, extrém ajánlatokkal kecsegtető weboldalakon való vásárlás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Az idei harmadik helyezett Szabó Dorina, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja lett, aki arról készített filmet, hogyan válhatnak az interneten közzétett adatok veszélyforrásokká, valamint milyen könnyen lehetnek a közösségi oldalak a netes zaklatás terepei.

A mobilszolgáltató évek óta többféle módon tesz azért, hogy releváns támpontokat adjon a tudatos internethasználathoz. Ennek része a HiperSuli digitális oktatási program és a TudatosNet kezdeményezés is.