A Yettel összegyűjtött 5 tippet, amivel a felhasználók biztonságban tudhatják eszközüket a nyári időszakban is.

A víz éltető elem – de nem a mobilunknak

Bár jó pár vízálló készülék elérhető a piacon, jó tudni, hogy ezek vízállósága csökkenhet a használat idejével, és nem is feltétlenül van mindenkinek ilyenje. Ha nem vagyunk elég óvatosak, az eszközök belsejébe a borításuk résein és a csatlakozókon keresztül könnyen víz kerülhet. Ez okozhat zárlatot vagy korróziót, ami akár teljesen tönkre is teheti a készüléket.

Ennek elkerülése érdekében igyekezzünk mindig zárt helyen tartani kényes eszközeinket – a strandon tegyük lehetőleg vízhatlan tasakba. Nagyobb esőben is legyünk elővigyázatosak, nem feltétlenül elegendő a zsebünkbe tenni a telefont, hiszen ez is könnyen átázhat, illetve az erős párától is érdemes védeni készülékünket.

Ha megtörtént a baj, a lehető leghamarabb kapcsoljuk ki a telefont, egy száraz ruhával töröljük át, távolítsunk el minden mozdítható alkatrészt, és hagyjuk kiszáradni, de a legjobb, ha mihamarabb egy megbízható szervizbe visszük. A vízálló eszközök terén is jobb az óvatosság: ne a telefonnal együtt csobbanjunk, ha pedig semmiképp sem tudunk lemondani a vízben készült Instafotókról, használjunk vízálló tokot.

Óvatosan a napozással és az extrém hőmérséklettel

Napfürdőzés közben netezni vagy játszani a mobilunkon jó elfoglaltság, azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a túl sok és erős napfény nemcsak nekünk, de a telefonunknak is káros. Az extrém hőmérsékletre a telefon belső alkatrészei és a folyadékkristályos kijelzők is érzékenyen reagálnak, ami tartós károkat okozhat a készülékben: például adatvesztést, lassulást vagy az akkumulátor megrepedését.

Mobilunkat ne hagyjuk közvetlen napsütésnek kitett helyen – a kijelző üvege alatti területe gyakorlatilag üvegházként tárolja a hőt –, de a nyári melegben könnyen felforrósodó autóban sem. Ha ez mégis bekövetkezne, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket, vigyük árnyékos helyre, és várjuk meg, míg normál hőmérsékletre hűl. Semmiképp se siettessük a hűlést, ne tegyük hűtőbe, hiszen a különböző hőtágulási tulajdonsággal rendelkező alkatrészek miatt a gyors hőmérséklet-változás is bajt okozhat. A gyártók ajánlása szerint a biztonságos működéshez ideális hőmérséklet 0 és 35 fok között van.

Nem érdemes a törésteszteket kipróbálni

Nem feltétlenül kell kétbalkezesnek lennünk ahhoz, hogy telefonunk egy-egy alkalommal a földön landoljon. Hiába igyekszünk legjobb tudásunk szerint odafigyelni, bárkivel előfordulhatnak balesetek – a nyaralás során is, de a fesztiválszezonban, szabadtéri koncerten vagy akár túrázáskor is könnyen leeshet a készülék. Az ilyen balesetek kivédésre érdemes minél jobb minőségű törésálló fóliát és tokot beszerezni a mobiltelefonra.

A zsebesek nem mennek nyári szünetre

A nyári rendezvények és a turistaszezon idején a lopások aránya is nő: a zsebesek előszeretettel használják ki a zsúfolt helyszíneket. A mobilunkat ne tartsuk a táskánk külső részében és nadrágunk hátsó zsebében. Szórakozóhelyen, strandon, kávézóban, étteremben pedig egy pillanatra se tegyük az asztalra, mert egy másodpercnyi figyelmetlenség esetén is pórul járhatunk. Gyakori trükk, hogy a tolvajok elterelik a gyanútlan turisták figyelmét, és a kezükben lévőszórólap vagy térkép takarásában elemelik az asztalon heverő okostelefont.

Érdemes a mobilunkban engedélyezni a nyomkövető funkciót, amivel utólag be tudjuk azonosítani az aktuális helyzetét és blokkolni tudjuk az eszközt. Ha mégis idegen kézre kerülne az eszköz, akkor azonnal hívjuk a szolgáltatót és a rendőrséget. Ha a tolvaj képes volt bejutni a készülékbe, könnyen hozzáférhet az adatokhoz és hívásokat is indíthat, éppen ezért fontos a szolgáltatások azonnali felfüggesztése és a telefon zárolása.

Továbbá érdemes előre biztosítást is kötni, amit a telefon vásárlásakor vagy később is megtehetünk a szolgáltatónknál. A készülékbiztosítás a választott csomagtól függően fedezetet nyújthat nemcsak a lopásra, de véletlenszerű mechanikai károsodásra, például törésre, elázásra vagy akár rongálásra, belső meghibásodásra és párásodásra is. Sőt, bizonyos típusú használt készülékekre is köthető biztosítás, ha azok a szerződéskötés időpontjában sértetlenek.

Mobilnetezés korlátok nélkül

Természetes, hogy a nyári programokat szeretnénk megörökíteni az utókornak. Pörögnek az Instasztorik, Facebook-bejegyzések, de a legtöbben a sok egyéb hasznos funkció miatt sem hagynák otthon szívesen készüléküket: online navigáció, térkép, lépésszámláló, kikereshetik a helyi látnivalókat, a legjobb környékbeli éttermeket. Ilyenkor még inkább jól jön a korlátlan adatforgalom, így nem kell azon aggódni, hogy egyhamar elfogy a netünk – javasolja a mobilszolgáltató.