A Kék Bolygó Alapítvány statisztikái alapján a mobiltelefonok többsége otthon, a fiókban kallódik, nagy részüket elajándékozzák, és csupán 20 százalékuk kerül gyűjtőpontra, újrahasznosító helyre vagy a mobilszolgáltatók és gyártók által visszavett készülék közé.

  • Ezek a készülékek értékes nyersanyagokat – a többi között tantált, aranyat, palládiumot, ezüstöt, kobaltot, rezet és vasat – tartalmaznak.
  • Egyes számítások szerint 200 kilogramm készülék nyersanyagértéke nagyságrendileg 630 ezer forint.

A nyersanyagok az új készülékek gyártásához is nélkülözhetetlenek, ugyanakkor csak drágán és környezetszennyező módon lehet őket újra kitermelni. Ezért is kiemelten fontos, hogy a használt készülékek begyűjtésre kerüljenek, mert így még van arra esély, hogy a részeit megfelelő feldolgozás útján újra hasznosíthassák, és elkerüljük a nem kívánt környezetkárosító hatást.

Országos visszagyűjtő verseny indult

A Fenntarthatósági Témahét keretében használt elem, akkumulátor és mobiltelefongyűjtő versenyt hirdet iskoláknak a PontVelem Okos Program az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Kék Bolygó Alapítvány, a ForeGo és a Yettel támogatásával.

A legtöbb mobilt, akkumulátort és elemet gyűjtő diákok értékes nyereményekkel gazdagodnak. Minden megye legtöbb használt elemet, valamint mobiltelefont gyűjtő iskolája pedig alapítványi támogatásban részesül. A Pontvelem.hu oldalon található toplista segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhető, hogy az intézmények és tanulóik az adott időszakban hány kilogramm hulladékot gyűjtöttek.

A tavalyi megmérettetésen országszerte 183 iskola vett részt, a diákok több mint 9 ezer mobiltelefont és e-kütyüt, valamint mintegy 23 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek újrahasznosítási célból. Az idei verseny 2022. április 25. és május 25. között zajlik.