Vlagyimir Putyin elnök szerint Ukrajnában sosem volt meg a hagyománya a valódi államiságnak, mindössze egy amerikai bábállamról van szó. Arról is beszélt, hogy orosz csapatokat küld a két régióba, békefenntartó feladatokkal. Az orosz elnök beszéde után nagy létszámú hadoszlop indult el a szakadárok ellenőrzése alatti Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásainak irányába – ezt állítják legalábbis szemtanúk. A donyeckiek azt mondták, hogy az elmúlt nyolc év alatt nem láttak annyi katonát a város utcáin, mint most.

Rögtön reagált a fejleményekre éjszaka az amerikai elnök. Joe Biden rendeletben tiltja meg gazdasági tevékenység folytatását a szakadár régiókkal. Amerikai állampolgár tehát nem kezdeményezhet új kereskedelmi tevékenységet, és nem fektethet be a délkelet-ukrajnai szakadár régiókban. Akik mégis így döntenek, további szankciókkal számolhatnak. Ez a lépés elkülönül azoktól a gyors és súlyos gazdasági intézkedésektől, amelyeket az Egyesült Államok a szövetségesekkel egyeztetve arra az esetre készített elő, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. A Fehér Ház közölte, hamarosan további intézkedéseket is bejelentenek. Amerikai hírügynökségi információk szerint az amerikai nagykövetség még Ukrajnában maradt munkatársai is elhagyják a kelet-európai országot. A Bloomberg azt jelentette, hogy a nagykövetséget Lengyelországba költöztetik.

Háborúról egyelőre még nem lehet beszélni, de egyre közelebb kerül egy esetleges fegyveres konfliktus – így reagált a Danube Intitute kutatási igazgatója. Anton Bendarzsevszkij szerint sok a dezinformáció, az orosz-ukrán határról érkező híreket fenntartással kell kezelni, valódi összecsapások hivatalos források szerint továbbra sincsenek. Nagy Károly interjúja.

Nagyot esett az orosz tőzsde és jelentős zuhanással nyitott a magyar börze is, de a délelőtti zuhanásokból valamelyest talpra állt a BUX-index és a főbb részvények is. Az ENSZ BT rendkívüli ülésén az országok sorra elítélték Oroszország cselekedeteit.  Az orosz katonai járművek oldalára nagy Z-betű van felfestve. Ez második világháborús taktika, hogy meg tudják különböztetni a saját erőket az ellenséges egységektől. Az orosz és az ukrán katonai felszerelések nagyon hasonlítanak egymásra.