A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal tavaly indított innovációs együttműködésének célkitűzése, hogy a hazai gazdálkodók versenyképessége érdekében a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agráriumban, lehetővé téve hosszú távú beépülésüket a szektorba - olvasható az IoT Zóna oldalán.

Az augusztusban megrendezendő egyetemi ötletverseny fő célja a kiaknázatlan lehetőségek feltárása, emellett az agrárium vonzóbbá tétele a fiatalok számára. A kihívás így motiválni tudja őket arra, hogy ezen a területen kezdjenek el tevékenykedni, innovatív ötleteket megfogalmazni és megvalósítani. Az általános nézettel szemben ugyanis a hazai agráripar jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy felkarolja a tech megoldásokat.

A versenyre a mezőgazdaság hatékonyságának növelését célzó innovatív ötletekkel lehet jelentkezni. Így például élelmiszeriparhoz kapcsolódó technológiai megoldásokat, szántóföldi növénytermesztésre, állattenyésztésre vagy erdőgazdálkodásra vonatkozó ötleteket is várnak. De akár a kertészetekben, gyümölcsösökben felmerülő problémákra hozott innovációkat vagy vízgazdálkodással, illetve öntözési folyamatokkal kapcsolatos megoldásokat is lehet nevezni a kihívásra.

A szervezők 2-4 fős egyetemi csapatok jelentkezését várják. A beválogatott versenyzők a döntőt megelőzően online szakmai segítséget kapnak üzletfejlesztési és mezőgazdasági szakértőkből álló mentoroktól.