Talán az egyik fő oka, hogy a vulkanikus borok meglehetősen különlegesek az, hogy gyakran régi, őshonos fajtákból készülnek, és természetesen jól megkülönböztethető, markáns aromák jellemzik.
Lássuk a „hozzávalókat”, vagyis, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy bornak ahhoz, hogy vulkanikusnak minősüljön: szőlőfajta, a klíma, a talaj adottságai, magas savak és egy csipetnyi sós karakter.
Ha pedig hazánk legkisebb borvidékéből indulunk ki, akkor a Nagy-Somlói borvidék talajáról egyértelműen kijelenthető, hogy talaja vulkanikus eredetű. Jellemző szőlőfajtái: Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling.
Ifj. Kamocsay Ákos elmondása szerint: „annyira karakteres a hegy, a talaj – vulkanikus kőzet –, hogy még a könnyű boroknál is érződik az az ásványosság, ami egyedivé teszi. Emellett mégis tud frissebb, fiatalosabb lenni”.
A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.