Egyrészt hidat képezve az előző adásunkkal (akár két szempontból is)vendégünk ismét egy sommelier, méghozzá Magyarország 2022-es Sommelierbajnoka, Sebastian Giraldo Makovej, a villányi Sauska pincészettől. Másrésztegy olyan bortípusra helyezzük a hangsúlyt, amiről talán kevésbé szokott szóesni ez pedig a siller (schiller, vagy éppen fuxli, kastélyos).

Eredetileg vegyesen szüretelték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtöket. Napjainkban azonban (ahogy a rosék is) a siller is kékszőlőből készül, de eltérőeljárással. A rozéborok alapanyagát a szüretet követően szinte azonnal préselik,tehát ugyanaz az eljárás használatos, mint a fehérboroknál. A siller viszont tovább, általában 2-3 napon keresztül ázik együtt gyümölccsel, csak ezután következik a préselés. Éppen ezért – szemben a roséval – mélyebb a színe és van egy kis vörösboros karaktere.

Adásunkban arra (is) kerestük a választ, hogy míg a hazai borfogyasztók között egyre népszerűbb és keresettebb a rosé kategória, vajon mi a helyzet a kevésbé emlegetett sillerrel? Egyebek mellett beszélünk arról, hogy mennyire minősül„jolly jokernek” például az ételpárosítás esetében.

Sebastian Giraldo Makovej elmondása szerint: „mindig is húztak a magyar gyökereim, a nagyszüleim, az itteni borkultúra. Magyarország is a hazám, és büszkén képviselem bárhol is legyek a világon.”

A képen balról: Antal Gábor, Sebastian Giraldo Makovej, Gál Márk

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.