A testület fenntartotta az alapkamat tavaly szeptember óta hatályos szintjét, valamint 18 százalékon tartotta az egynapos betéti kamatszintet. A kamatfolyosó két szélén, az egynapos jegybanki betét 12,5 százalékos és az egynapos fedezett hitel 25 százalékos szintjén sem változtattak. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Továbbra is türelmes megközelítésre van szükség a monetáris politikában – ezt mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás hozzátette: februárban tetőzött az infláció, innen lassú, majd az év közepétől markáns csökkenés következik. Jó esély van arra, hogy az év végére egyszámjegyű legyen a fogyasztói árindex.

Még nem érdemes arról beszélni, hogy milyen szinten állhat az alapkamat az év végén – mondta az alelnök. Szerinte csak az év közepén lehet majd látni annak a jeleit, hogy milyen ütemben csökken az infláció, és hogy ez milyen mértékben adhat teret az esetleges kamatcsökkentésre. Virág Barnabás arról is beszélt, hogy az energiapiaci helyzet enyhülésével a folyó fizetési mérleg hiánya idén lefeleződhet, a gazdaság pedig elkerülheti a recessziót.

Minden mutatóban lényegesen jobb helyzetben van most a hazai bankrendszer, mint a legutóbbi pénzügyi világválság idején volt – emelte ki. 2008-hoz képest a szektor tőkemegfelelési mutatója másfélszeresére, 18 százalék fölé emelkedett. Az amerikai bankok csődjének és a Credit Suisse összeomlásának hatására erősödött a kockázatkerülés a feltörekvő piacokon, ugyanakkor a magyar bankrendszer tőke- és likviditási helyzete is stabil.