A sorozat berobbanásával egy időben ugrásszerűen nőtt meg a játékosok száma az online sakkplatformokon, illetve karácsony előtt szinte elfogytak a boltok polcairól a sakktáblák. A széria vizuális érdeme, hogy egy olyan játékot, mint a sakk képes izgalmasan bemutatni a laikusok számára is. A nézők egy-egy parti alkalmával rághatják körmüket és izgulhatnak Beth sikeréért, ami az alkotók érdeme, hogy filmes eszközökkel közvetíteni tudták azt a csendes feszültséget, ami a sakkversenyeken eluralkodik. Az apró neszek, lélegzetvételek és az óra ketyegése, kiegészülve azzal a plafonra vetülő sakktáblával, ami a géniusz gondolkodását hivatott ábrázolni.

Gara Tícia, női nagymester és a magyar válogatott tagja

A címét az egyik legrégebbi megnyitásról kapó sorozat meglepően izgalmasan mutatja be az elme játékát, miközben az egyes partik között is érdekes és lebilincselő történeteket mesél el. Gara Tícia kiemelte, hogy végre egy olyan feldolgozást láthattunk, ami nem férfi szemszögből meséli el a történetet. A nők helyzete, a tehetség átka és a népszerűséggel járó teher, mind jól körül járt témák a Vezércselben, de a hangsúly végig a játékon marad, ami, mint egy örök küzdelem, egyszerre keretbe foglalja a történetvezetést és a főszereplő életútját. Beth igazi megszállottja lesz a játéknak, aki kezdetektől a hatvannégy mező bűvöletében él. A játék és a partik közötti készülés lesz az élete, a versenyzés pedig megélhetési forrása egy addig férfiak által uralt sportágban.

Anya Taylor-Joy a Vezércselben

Fiktív főszereplőnk életében mélyre áshat a néző, megtapasztalhatja a tehetség átkát, miközben a kor társadalmi diszkriminációjából is kap ízelítőt. Az Anya Taylor-Joy által alakított Beth karaktere egy olyan korban kénytelen érvényesülni a sakk világában, amikor sokan úgy gondolták – a valóságban is – hogy nőknek nincs helye a táblánál. Külön érdekesség a sorozattal kapcsolatban, hogy az alkotóknak a játszmák megkomponálásához és az élethű bemutatásához a szakmai segítséget Garri Kaszparov adta, aki korábban egy Polgár Judit elleni meccs előtt nyilatkozott lekicsinylően a női játékosokról, azóta mondanunk sem kell, hogy tévesen. Hozzá kell tenni, hogy a nézők több párhuzamot is felfedezhetnek Beth Harmon és Polgár Judit között, de az alkotók leszögezték, hogy történetükben egy fiktív karaktert láthatnak a nézők.

A fentieken túl beszélgettünk a nők mai térfoglalásáról a sportban, és arról, hogy mekkora munka van egy sakkozó felkészülése mögött. Kitértünk arra, hogy a pandémia alatt miként zajlanak a sakkversenyek és mennyiben más így készülni és edzeni.

Gara Tícia, női nemzetközi nagymesterrel Somody Evelin és Péller András beszélgettek a Trend FM Nagytotál című műsorában. A teljes interjút itt meghallgathatják: